INFO Servis

Obeležen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Povodom obeležavanja državnog praznika, Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave danas je u podne sa tornja Gradske kuće intonirana himna Republike Srbije. Povodom ovog praznika, obaveza je da se na svim zgradama organa jedinica lokalne samouprave i javnih službi, kao i na zgradama preduzeća i ustanova u javnom vlasništvu, vidno istakne zastava, u skladu sa Zakonom o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije. Praznik je simbolično ustanovljen da se proslavlja na dan kada se obeležava Proboj solunskog fronta, a praznuje se od 2020. godine.

 

Srbija danas obeležava Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, na dan godišnjice proboja Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu. Ovaj praznik prigodno je obeležen i u našem gradu, a tim povodm oko 400 novih državnih zastava podeljeno je institucijama i seoskim mesnim zajednicama:

Ovaj praznik slavimo radno. Sve institucije, ali i naši sugrađani, istakli su danas državnu zastavu, čime slavimo dan kada je 1918. probijen Solunski front, događaj koji je preokrenuo kompletan tok Velikog rata. Srbija je izgubila mnogo ljudi, koji su ginuli za slobodu i srpsko jedinstvo. Zato danas slavimo i čestitao bih svim sugrađanima i državljanima Srbije ovaj praznik. Ovo je prilika da se setimo svih junaka, čuvamo našu zastavu i zajednički koračamo u sigurniju i bezbedniju budućnost -rekao je gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!