Lazar Adamov najmlađi pobednik Gusanijade: Žućko savladao Crvenog

Gusan Žućko, vlasnika petnaestogodišnjeg Lazara Adamova, pobednik je 38. po redu Svetskog prvenstva u nadmetanju gusana, koje održano danas u Mokrinu. Žućko, prošlogodišnji pobednik u kategoriji dvogodaca, prethodno i jednogodaca, u finalu je savladao Crvenog, vlasnika Miodraga Trnića. U kategoriji jednogodaca najjači je bio gusan Vuk, vlasnika Živice Terzića, dok je u kategoriji dvogodaca prvo mesto osvojio Grom, vlasnika Danijela Ognjanova. 

Trogodišnji Žućko prošle godine je bio šampion u kategoriji dvogodaca, pre toga i u konkurenciji jednogodaca, a njegov vlasnik Lazar Adamov najmlađi je pobednik ovog takmičenja, koje se održava od davne 1986. godine:

Jako sam srećan što sam pobedio. Žućko sada ima pobede u sve tri kategorije. Nadao sam se pobedi, ali nije bilo uopšte lako– rekao je Lazar Adamov. 

Žućko je u finalu bio bolji od četvorogodišnjeg Crvenog, vlasnika dvadesetogodišnjeg Miodraga Trnića, koji je guščarstvo zavoleo još kao dete:

Pre deset godina sam zavoleo nadmetanje guskova, a tata i stric su me više uputili u to. Kasnije mi je to bilo sve zanimljivije, tako da sam odlučio da se time bavim. Zadovoljan sam ovim uspehom, nije lako doći do finala, a nadam se da ću naredne godine pobediti – rekao je Trnić. 

Nadmetanje je počelo u decembru, a u tri uzrasne kategorije kroz kvalifikacione borbe prošlo je više od 130 gusana:

Nisam očekivao pobedu, jer su u pitanju mladi guskovi, pa nema izrazitog favorita. Priprema posebnih za takmičenje nema, jer je to gusanima urođeno – rekao je Živica Terzić, predsednik Udruženja „Belo pere“ i pobednik sa gusanom Vuk u kategoriji mladih. 

Gusan Grom devetogodišnjeg Danijela Ognjanova pobedio je u konkurenciji dvogodaca:

Spremao sam gusana za takmičenje tako što sam ga šetao i pazio, a u svemu mi je pomogao tata. Sada naša porodica ima dve pobede u ovoj kategoriji– rekao je Danijel. 

Pobedniku je pehar uručio gradonačenik Nikola Lukač, koji je istakao da je Gusanijada veoma značajna manifestacija, zahvaljujući kojoj se nadaleko čuje i za Mokrin i za Kikindu:

Veliki broj posetilaca i mnogo automobila sa registracijama koje nisu kikindske, pokazuju da ova manifestacija privlači veliku pažnju. Mokrin je uvek bio poznat po jedinstvenim i neobičnim takmičenjima, a lokalna samouprava će uvek podržavati ovakve manifestacije -rekao je Lukač. 

 

error: Content is protected !!