INFO Servis

Kristina Kovačević o pravilnom čuvanju lekova

U emisiji „Sa farmaceutom na radiju“, koju možete slušati sredom u 12:30 na Ami Naksi radiju i u 16 sati na Palas radiju, danas smo sa specijalistom farmacije Kristinom Kovačević razgovarali o pravilnom čuvanju lekova. Naša sagovornica napominje da retko ko pravilno čuva lekove, koji se ostavljaju bilo gde, pomešani sa drugim lekovima ili sa sličnim predmetima poput šminke i kozmetike, pa zbog neadekvatnog čuvanja brzo postanu neupotrebljivi i škodljivi. U mnogim kućama se čuvaju lekovi koji možda nikad neće biti potrebni, ili lekovi sa isteklim rokom trajanja, jer će „možda zatrebati“, a tu su i neki lekovi u neopravdano velikim količinama, pošto smo zaboravili da kažemo lekaru da nam taj lek više ne piše, jer ga već imamo kod kuće. 

Lekovi treba da se čuvaju u njihovoj originalnoj ambalaži sa priloženim uputstvom, kako bismo bili sigurni o kojem je leku reč, kako se upotrebljava i do kada je rok upotrebe. Ovde je veoma bitno podvući da je rok upotrebe koji piše na ambalaži kod nekih lekova u obliku kapi, masti, krema, gelova ili sirupa validan samo ako oni nisu otvarani, a od momenta otvaranja obično traju od deset dana do pola godine. To koliko neki preparat traje posle prvog otvaranja navedeno je na ambalaži samog leka, ali kako mi ne bismo pamtili koliko je od tada prošlo, moj savet vama je da uvek na originalnom pakovanju leka upišete datum kada ste ga prvi put otvorili, a nije na odmet i odmah izračunati i upisati kada će mu isteći rok upotrebe – napominje Kovačević i dodaje da ovo pravilo važi i za kozmetičke preparate, samo što je kod njih taj period trajanja nakon prvog otvaranja upisan u slici otvorene bočice.

Opšte je poznato da lekove treba čuvati na suvom i tamnom mestu, na sobnoj temperaturi, ako nije drugačije propisano, i naravno van domašaja dece. Neki lekovi se pak moraju čuvati u frižideru, kao što su insulini, sirupi, kapi, vaginalete i slično. Optimalna temperatura za ove lekove je od 2 do 8 stepeni, što zanči da nikako ne sme doći do zamrzavaja, jer oni koji se zamrznu nisu više delotvorni:

Greška koju često pravimo prilikom čuvanja lekova je ta što ih najčešće držimo u vratima frižidera. Ovo je pogrešno jer vrata frižidera zbog čestog otvaranja imaju nešto višu temperaturu od samog frižidera. Kako se često sirupi namenjeni deci baš čuvaju u frižideru savet roditeljima je da špric u kome su odmerili lek pre davanja detetu blago zagreju dlanovima, kako bi lek dat detetu  bio optimalne temperature. Princip zagrevanja dlanovima možemo iskoristiti i pre primene supozitorija i vaginaleta koje se moraju čuvati u frižideru – objašnjava naša sagovornica. 

S obzirom na to da većini preparata smeta svetlost, a posebno vlažnost, jasno je da kuhinja ili kupatilo kao mesto čuvanja lekova nikako nisu dobar izbor. Ukoliko i pored svih ispoštovanih pravila o čuvanju lekova, tablete koje imate u kućnoj apoteci promene boju, postanu lomljive na najmanji dodir, a u sirupu se pojave gromuljice ili zacementiran talog, tj. ukoliko lek promeni prvobitan izgled to je siguran znak da je preparatu istekao rok trajanja ili je nepravilno čuvan:

Da sumiramo, treba paziti da u „kućnim apotekama“ ne bude lekova sa isteklim rokom upotrebe jer su oni neupotrebljivi i opasni za zdravlje. Lekove je neophodno čuvati prema priloženom uputstvu, a za određene se mora voditi računa i kada su otvoreni. Kod kuće, bi pored redovne terapije, ukoliko je prisutna, trebalo da se čuvaju samo male količine osnovnih lekova sa režimom izdavanja bez recepta koji bi mogli da zatrebaju, npr. tablete protiv bolova, probiotik u slučaju proliva, pastile protiv bolova u grlu, lek za snižavanje telesne temperature i za slučaj manjih nezgoda- antiseptik, mast ili gel za otoke, gaza, zavoj i flaster.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!