INFO Servis, Sport

„Krajiški višeboj“ održan 12. put u Banatskom Velikom Selu

Danas je u Banatskom Velikom Selu održan 12. Krajiški višeboj, manifestacija posvećena očuvanju tradicije i običaja naroda iz Bosne i Hercegovine, odakle je poreklom veliki broj meštana ovog sela. Svakog leta u ovom mestu organizuje se manifestacija čiji je cilj očuvanje kulture i običaja Srba iz Drvara, Bihaća, Petrovca i Grahova, a učesnici se nadmeću u starim disciplinama koje potiču iz Bosanske Krajine. 

Ove godine u Krajiškom višeboju učestvovalo je 7 ekipa iz različitih krajeva naše zemlje, a učesnici su se takmičili u deset disciplina, kao što su trkanje u džaku, hodanje po brvnu, kamena s ramena, skok udalj iz mesta, skok u vis iz mesta, penjanje uz stožinu, obaranje ruku i navlačenje konopca:

Danas je učestvovalo 7 ekipa, od kojih su tri iz našeg sela, a imali smo učesnike iz Kozaraca, Novog Žednika, Kikinde i Uba. Cilj ove manifestacije, koja je prvi put održana pre 12 godina, takođe na Ognjenu Mariju kao i danas, je negovanje i očuvanje običaja i tradicije naroda poreklom iz Bosne -rekao je Borislav Stojisavljević, predsednik Udruženja građana „Krajiški višeboj“. 

Duško Ćutilo, direktor Fonda za izbegla i raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu, kaže da je Krajiški višeboj veoma značajna manifestacija koja neguje tradiciju i običaje srpskog naroda sa prostora Krajine: 

To što se manifestacija održava upravo pored Zavičajne kuće predstavlja posebnu simboliku. Važno je napomenuti da će Fond u narednom periodu, u saradnji sa lokalnom samoupravom, izdvojiti novčana sredstva kako bi se Zavičajna kuća obnovila i predstavljala jedno od najlepših mesta u Banatskom Velikom Selu – kaže Ćutilo. 

Vladan Živković iz Mola prvi put je učestvovao na Krajiškom višeboju u Banatskom Velikom Selu:

Bavim se sportom snage, tako da mi je ovo provera u kakvoj sam formi. Osim toga, dopada mi se jako i druženje – rekao je Živković. 

Deo ekipe iz Novih Kozaraca, koja se nadmetala na Krajiškom višeboju, bio je i Aleksa Karanović:

Svake godine učestvujemo i komšijski podržavamo ovu lepu manifestaciju. Volimo da se nadmećemo u ovim pomalo zaboravljenim disciplinama i sportovima, jer imamo priliku da pokažemo ko je najjači. Discipline u kojima je naša ekipa dobra su bacanje kamena i skok udalj – kaže Karanović. 

Vladimir Bulatović bio je deo kikindske ekipe:

Jako je lepo da se ova tradicija održava svake godine. Dolaskom novih tehnologija, deca su sve više ispred računara, a na ovim manifestacijama je lepo videti mnogo mališana, koji imaju priliku da gledaju takmičenja u zanimljivim sportskim disciplinama – kaže Bulatović. 

Kikinda je veoma dobar primer života u multinacionalnoj sredini kakva je Vojvodina, a očuvanje tradicije svih naroda i te kako je od velikog značaja. Lokalna samouprava je uz Mesnu zajednicu glavni pokrovitelj ovog tradicionalnog takmičenja, a današnjem nadmetanju prisustvovao je i gradonačelnik Nikola Lukač, koji je i otvorio manifestaciju:

Svi mi koji smo poreklom iz tog dela bivše zemlje, želimo da čuvamo tu tradiciju i prenosimo je s kolena na koleno. Banatsko Veliko Selo čuva tu tradiciju, kroz folklor, pesmu, igru i ovo viteštvo, koje je oličenje hrabrosti i snage Krajišnika. Grad će uvek podržavati ovu manifestaciju i u finansijskom i u organizacionom smislu -rekao je Lukač. 

Osim Krajiškog višeboja, u parku u centru sela održan je Etno-sajam, koji je organizovalo Udruženje žena „Orhideja“. 

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!