INFO Servis

Izložba preduzetničkih veština žena u Velikom Selu: Vredne dame izložile rukotvorine i gastronomske proizvode

U parku u centru Banatskog Velikog Sela organizovana je Izložba preduzetničkih veština žena, koju su svečano otvorili pokrajinska podsekretarka za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Diana Milović i gradonačelnik Kikinde Nikola Lukač. Udruženje žena i preduzetnice iz Banatskog Velikog Sela i okolnih mesta izložile su rukotvorine i tradicionalne gastronomske specijalitete. 

Kroz ovakve manifestacije ženama se daje dodatna podrška da pokažu svoje umeće:

Želimo da se ovim ženama ukaže poštovanje, jer zaista čuvaju tradiciju, iskazuju porodične i nacionalne vrednosti. Pokrajinski sekretarijat prati i podržava ove žene bukvalno cele godine, ne samo kroz organizovanje ovakvih izložbi. Cilj nam je i ekonomsko osnaživanje i skretanje pažnje na ono što imamo u selima – rekla je Diana Milović, pokrajinska podsekretarka za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Tradicija, žensko preduzetništvo i stari običaji nikada ne smeju biti zaboravljeni, a sve prave vrednosti treba preneti mlađim generacijama

Želimo da pokažemo da i Pokrajina i lokalna samouprava razumeju potrebe žena, one jesu bolji deo našeg društva, jer su vrednije i istrajnije, uvek sa dobrim idejama. Rukotvorine koje prave žene u ruralnim delovima, uz čuvanje tradicije, su na ovakav način vidljivije  -kaže gradonačelnik Nikola Lukač. 

Dragana Đurđević, predsednica  Udruženja žena „Velikoselke“, kaže da dame iz ovog sela u sebi imaju utkanu nit kulture, tradicije i običaja kraja odakle potiču njihovu preci:

Svoje umeće u ručnom radu i gastronomske veštine Velikoselke prezentuju na različitim manifestacijama u regionu i šire. Na tim susretima upijamo i druge ideje i na taj način obogaćujemo svoje iskustvo, kako bismo sa još više elana i volje pristupile novim kreacijama. Na taj način, nesvesno i neformalno, postajemo preduzetnice – rekla je Đurđević. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!