INFO Servis

Glumci zaplaču kad čitaju Mikine stihove: Antić je bio veliki poznavalac ljudske duše

U Mokrinu je sinoć održan 37. „Memorijal Miroslav Mika Antić“, u čast velikog pesnika, reditelja, novinara, slikara, a delove iz njegovih pesama, pisama i intervjua, ove godine govorili su glumci zrenjaninskog pozorišta „Toša Jovanović“. Manifestacija je završena koncertom Tamburaškog orkestra „Ravnica“ iz Subotice.

Umetnik ogromne duše, ostavio je u svojim delima neizbrisiv trag i postao besmrtan, baš kako je i napisao u čuvenoj Bemsrtnoj pesmi kojom je počeo i ovogodošinji Memorijal, Završio se pesmom Pira mange korkoro, koju je umetnik za života poželeo da se odsvira na njegovoj sahrani, 24. juna 1986, a u amanet ostavio glumcu Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, Miodragu Petroviću, da odrecituje Besmrtnu pesmu, koju od samog početka, skoro četiri decenije, izvodi na ovoj manifestaciji.

Odmah posle Mikine smrti saznao sam da je zatražio za života, u poruci koju je napisao, da mu niko ne drži govore. Napisao je: „Kad me iznesu, želim da Miodrag Petrović pročita moju Besmrtnu pesmu, a da Janika Balaž ili Tugomir, odsviraju Pira mango kororo.“ Kada su Miku izneli iz kapele, na sahranu je došlo na desetine hiljada ljudi, bilo je i dece, bilo je mnogo dirljivo. Čitao sam Besmrtnu pesmu sa nekim saosećanjem, i mislio, kako bi Mika sad čitao tu pesmu, da sad ustane, i ponovo se vrati u mrtvački kovčeg. Posle su me zvali da je izrecitujem na raznim mestima, ali sam odbijao. Mokrin je jedino mesto gde nisam odbijao da je recitujem-priča Petrović za Ami Naxi radio.

Reditelj Nenad Gvozdenović priča o besmrtnpm pesniku kao o izuzetnom poznavaocu ljudske duše, zahvaljujući kojem je zavoleo Vojvodinu.

Meni je Mika bio vodič kroz Vojvodinu. Igrom slučaja sam u 31. godini zakoračio u ovde, ali sam Miku Antića čitao mnogo pre toga i zavoleo sam Vojvodinu zahvaljujući njegovoj poeziji, prozi, njegovim intervjuima i potrudio sam se da njegovim očima gledam Vojvodinu u koju sam već duže zaljubljen. Tajna njegove popularnosti među svim generacijama je što je poznavao ljudsku dušu. Profesionalni glumci govoreći njegove stihove, iako su školovani da sve izdrže, puste suzu, ali ne onu naučenu, glumačku, nego iskrenu suzu. I meni dođe da zaplačem kad pričam o tome. To je pokazatelj koliko je on poznavao ljudsku dušu i prirodu-rekao je Gvozdenović.

Za Mokrinčane, Mika će ostati najveći sin kojeg je iznedrila vojvođanska ravnica, a kojem se ovim Memorijalom odužuju za svaku izgovorenu i napisanu njegovu reč.

Mika Antić je ikona Mokrina i mnogo nas je zadužio, a naše je da organizujemo Memorijale njemu u čast i da kroz nas i svoja dela i dalje živi-rekao je Goran Ristić, član Saveta MZ Mokrin.

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!