INFO GRAD KIKINDA, 26. maj

Danas je petak, 26. maj

 

 

Isključenje struje:

Zbog planiranih radova na orezivanju rastinja, u ponedeljak, 29. maja struju neće imati Ulica Cara Dušana, od Karađorđeve do Ivana Milutinovića u periodu od 8 do 10 časova, a od 12.30 do 13.30 bez električne energije biće Mokrinski drum. 

Akcija sakupljanja kabastog otpada:

U okviru prolećne akcije sakupljanja kabastog otpada još danas dva kontejnera biće postavljena u Masarikovoj ulici, a četiri u Hajduk Veljkovoj, od danas do ponedeljka 6 kontejnera biće postavljeno Dositejevoj ulici, od Nikole Tesle do Pijace; u ponedeljak i u utorak 6 kontejnera nalaziće se u Ulici Vojvode Putnika, od Nikole Tesle do Branka Radičevića; u utorak, 30. i u sredu, 31. maja 4 kontejnera biće u Ulici Braće Laković, a dva u Semlačkoj, na uglu sa Nikole Pašića i na uglu sa Jugovićevom; u sredu i četvrtak po jedan kontejner će biti u Jugovićevom sokačetu i u Vinogradskoj, a četiri u Jugovićevoj ulici; u četvrtak, 1. i u petak, 2. juna kontejneri će biti u Železničkom novom redu i na Putu za pristanište. Od. 2. do 5. juna biće postavljeni dodatni kontejneri po pozivu. Od ponedeljka, 5. juna akcija će biti nastavljena u okolnim selima. 

Saopštenje Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj: 

Na osnovu učestalih prijava građana na pojavu insekta, koji podseća na stršljena, Sekretarijat za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj izdao je saopštenje u kojem se navodi da je u pitanju mamutska osa (Megascolia maculata). Radi se o veoma korisnom insektu, koji nije agresivan i ne napada ljude. Pojavljuju se u periodu od polovine maja do polovine juna. Odrasle jedinke (oko 6-7 cm) hrane se nektarom i značajni su oprašivači. Mamutske ose se uvek nalaze blizu trulih panjeva ili u šupljinama stabala. Svaka vrsta straha je bezrazložna, jer se radi korisnom i bezopasnom insektu.

Grad opredelio više od 15 miliona za mere podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju:

Grad Kikinda je, kao i ranijih godina, usvojio program podrške za sprovođenje poljoprivredne i politike ruralnog razvoja grada. Ove godine, programom je definisano 20 mera, a opredeljena su sredstva u iznosu od 15 miliona i 750 hiljada dinara, za oko pola miliona više nego prošle godine. Sve informacije se mogu dobiti u Skeretarijatu za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj, u Uslužnom centru Gradske uprave i na sajtu Grada Kikinde.

Crveni krst:

Crveni krst Кikinda kao domaćin i Crveni krst Vojvodine kao organizator, realizuju predstojećeg vikenda Pokrajinsko takmičenje u pružanju prve pomoći za ekipe podmlatka i omladine. Takmičenje će se odvijati  na radnim poligonima na Trgu. U subotu 27. maja, biće održane kvalifikacije, a u nedelju, 28. maja sa početkom u 10 časova i centralni deo manifestacije, odnosno Pokrajinsko takmičenje. 

Osvećenje časnih krstova u Velikom Selu:

U subotu, 27. maja sa početkom u 10 sati u Pravoslavnoj crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Banatskom Velikom Selu, biće organizovano osvećenje i podizanje časnih krstova. Svečani obred osvećenja će obaviti episkop banatski Nikanor. Pozivaju se građani da dođu u što većem broju i uveličaju taj svečani čin. 

Narodno pozorište:

Večeras će na repertoaru Narodnog pozorišta biti predstava „Kovači“, rađena po tekstu Miloša Nikolića, u režiji Tijane Vasić. Početak predstave je u 20 časova. Za sve informacije, kao i rezervacije pozovite broj telefona: 0230/422-638. 

Narodni muzej:

U sklopu pratećeg programa izložbe „U velikom formatu“, u novom galerijskom prostoru Muzeja u subotu, 27. maja, od 13 do 15 sati biće organizovana likovna radionica, namenjena deci uzrasta od 8 do 12 godina. Učešće je besplatno, ali je broj polaznika ograničen. Telefon za prijavljivanje: 061/ 401 29 81. 

Kulturni centar:

Kulturni centar Kikinda u nedelju, 28. maja u Narodnom pozorištu organizuje druge po redu „Kikindske tamburaške svečanosti“. Manifestacija će imati takmičarski i revijalni deo, a početak je zakazan za 19 časova. Ulaz je besplatan.

Škola jahanja:

Kikindsko konjičko udruženje organizuje školu jahanja za decu i odrasle, koja će početi sa radom u subotu, 27. maja u 10 časova, na prostoru nekadašnjeg pogona III fabrike „Toza Marković“. Treninzi u okviru škole jahanja biće organizovani vikendom, kao i jednim radnim danom. Svi zainteresovani mogu da se prijave putem broja telefona: 069/435 06 80. 

Dečje pozorište „Lane“:

U nedelju, 28. maja, na sceni Dečjeg pozorišta „Lane“ biće izvedena predstava „Crvenkapa“. Predstava će se igrati u terminima od 17 i 19 sati.

Sport:

Sedmi po redu Memorijalni turnir „Jovana Kojić“, u čast sećanja na našu mladu, tragično nastradalu sugrađanku, biće organizovan u subotu, 27. maja sa početkom u 10 sati u hali SC „Jezero“. Turnir organizuje SOŽKK, a osim domaćih košarkašica nastupiće i gošče iz Subotice, Novog Miloševa i Nove Crnje. 

Vreme:

Pretežno oblačno sa dužim sunčanim periodima i dnevnim razvojem oblaka. Tokom dana je moguća pojava kratkotrajnih lokalnih pljuskova. Maksimalna dnevna 27 stepeni.

Bioprognoza: 

Usled očekivane biometeorološke situacije oprez se savetuje srčanim bolesnicima, kao i osobama sa disajnim problemima. Meteoropatske reakcije u vidu glavobolјe, bolova u mišićima i pada koncentracije će u drugom delu dana biti u pojačanju. Preporučuje se posebna pažnja u saobraćaju.

#servis #lokal #vesti #kikinda

error: Content is protected !!