Festival gomboca 10. put održan u Ruskom Selu

Danas je u Etno-kući „Torontal“ u Ruskom Selu organizovan Festival gomboca, koji se održava od 2013. godine. Tradicionalna gastronomska manifestacija okupila je 14 ekipa. Prvo mesto osvojilo je Udruženje žena iz Banatske Topole, drugo „Delibab“ iz Sajana, a treće mesto zauzelo je Udruženje žena iz Tobe. Kikindsko udruženje žena dobilo je specijalnu nagradu. 

Na teritoriji našeg grada sve je više gastronomskih manifestacija, jer se oseća potreba za seoskim turizmom: 

Ovakve manifestacije mogu da utiču na razvoj turizma u našem okruženju i na razvoj naših sela. To je jedan od prioriteta na kom ćemo raditi još više u narednom periodu. Posebno mi je drago što su se odazvala sva udruženja koja smo pozvali– rekao je Šandor Talpai, predsednik Mađarskog kulturno-umetničkog i omladinskog centra „Torontal.

Takmičenje koje se u Ruskom Selu organizuje deset godina zanimljvio je jer se gomboce prave na različite načine i od različitih materijala, iako su najpoznatije sa šljivama. Zamenica gradonačelnika Dijana Jakšić Kiurski, bila je član žirija koji je odlučivao o tome koja ekipa je napravila najbolje gomboce: 

Vredne dame su od jutros pravile gomboce u različitim varijantama, i slatke i slane. Svaka tradicionalna kuhinja je deo kulturnog nasleđa, i kao takva mora da se neguje i čuva. Posebnu čar manifestacije daje to što sve nas ukus i miris gomboca podseća na detinjstvo – rekla je Jakšić Kiurski. 

error: Content is protected !!