INFO Servis

Fabrika vode; radovi u punom jeku: Završetak građevinskih radova do kraja ove godine

Građevinski radovi na najvećem kapitalnom projektu u Kikindi, u prethodnih 30 godina, izgradnji fabrike vode, u punom su jeku. Do sada je urađeno 10 odsto ovih radova, čiji završetak se očekuje do kraja ove godine, dok će se uporedo sa izgradnjom fabrike vode raditi rekonstrukcija vodovodne mreže i najvažnijeg magistralnog cevovoda DN 500.

Oko 20 radnika, savremena mehanizacija i stručnjaci, gotovo su svakodnevno na terenu i obavljaju zahtevne poslove na izgradnji četiri objekta buduće fabrike vode koja će se nalaziti na potezu izvorišta “Šumice” u Kikindi. U toku su kompleksni radovi na taložniku čija će krajnja visina biti preko 10 metara-rekao je za Ami Naxi radio predstavnik investitora Grada Kikinde i JP “Kikinda”, Nino Žuvela.

Drugi objekat na kojem se radi je bazen pitke vode, a radovi se izvode i na mašinskoj hali gde je smešteno 10 filtera, od kojih svaki teži preko 120 tona. Nedavno smo započeli radove i na izgradnji administrativne zgrade-dodao je Žuvela.

Građevinski radovi uglavnom teku u skladu sa planom dinamike izvođenja, dok je do pomereanja rokova došlo za 20-tak radnih dana, usled nepredviđenih okolnosti koje diktira svetsko tržište i povećanja cena sirovina za rad.

U toku izvođenja građevinskih radova dobijena je saglasnost za dodatnih 500 hiljada evra koji će biti usmereni na izgradnju administrativne zgrade, pristupnih puteva I ograde. Nadamo se da ćemo ove godine dobiti sredstva u vrednosti 1,2 miliona evra za izgradnju muljne lagune koja je potrebna za odlaganje nus proizvoida iz fabrike vode-istakao je naš sagovornik.

On je napomenuo da je do sada urađeno 10 odsto planiranih građevinskih radova koji će biti završeni do kraja ove godine.

Nakon završetka građevinskih radova, očekuje nas takođe veliki i zahtevan deo posla, a to je opremanje koje će trajati godinu dana. Ukoliko sve bude išlo po planu, izuzimam tu nepredviđen tok događaja na svetskom tržištu, očekujem da svi radovi budu završeni do kraja 2023. godine.  Uporedo sa njima, rekonstruisaćemo vodovodnu mrežu I glavni magistralni vod. U planu je i izgradnja dva bunara i njihovo povezivanje-dodao je Žuvela.

Diplomirani građevinski inženjer, Vera Bogojević, koju je angažovala nemačka banka KFW, objasnila je za naš radio da je u toku spremanje podloge za izradu velikog rezervoara.

U tom velikom rezervoaru biće spremište čiste vode, kao i priprema za dalju filtraciju pitke vode. Hala gde će biti komponente oprema I filteri nala zi se na severnom delu. Realno je da građevinske radove završimo do kraja ove godine-potvrdila je Bogojević.

Izvođač radova je međunarodni konzorcijum “Set” d.o.o. Šabac Uniha-jedinstvo. Ukupna vrednost radova iznosi 11,4 miliona evra. Sredstva su obezbeđena za dve faze radova. Prva košta 9,6 miliona dinara, od čega 6 miliona finansira nemačka banka KFW-30 odsto su bespovratna sredstva, a ostatak se vraća u period od 10 godina. Resorno ministarstvo pomoglo je izgradnju fabrike vode sa 3,6 miliona evra.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!