Etno-građansko društvo „Suvača“ organizovalo manifestaciju „Gastronomsko očuvanje tradicije po receptima naših baka“

Kikindsko Etno-građansko društvo „Suvača“ obeležilo je danas slavu udruženja Malu Gospojinu, organizovanjem manifestacije „Gastronomsko očuvanje tradicije po receptima naših baka“. Manifestacija je bila takmičarskog tipa, a sa raznim vrstama kolača, napravljenih po starim receptima, učestvovala su udruženja iz Vojvodine. 

 

Prema rečima Radojke Vujadinov, predsednice Etno-građanskog društva „Suvača“, cilj organizovanja ove gastronomske manifestacije je očuvanje tradicije: 

Želimo da sačuvamo od zaborava stare recepte naših baka. Organizovali smo i takmičenje, a ocenjivaće se izgled, kvalitet i najstarijii kolač -rekla je Vujadinov.

Ljubica Cvetinov Vukov, predsednica Udruženja „Bulevar 023“ iz Zrenjanina na takmičenje je donela orah štanglice, napravljene po starom receptu:

Recept je u mojoj porodici više od 50 godina. Žene ranije na selu nisu imale toliko vremena da prave kolače, tako da su to bile neke brzinske poslastice. Danas više pridajemo značaja izgledu kolača, ali naravno, taj izgled mora da prati i dobar ukus – rekla je Cvetinov Vukov. 

Među gostujućim udruženjima bile su i „Livađanke“ iz Aleksandrova:

Naše udruženje drži do tradicije i voli stare kolače, zbog čega smo večeras donele više vrsta. Naučila sam od svih po malo, od majke, bake, svekrve, ali i od ćerke, jer učimo i od mladih -rekla je Ljupka Miškov, predsednica Udruženja „Livađanke“. 

Događaju je prisustvovao i Bogdan Tasovac, sekretar Sekretarijata za javne službe, udruženja građana i verske službe: 

Čestitao bih Etno-građanskom društvu „Suvača“ slavu i zahvalio na pozivu. Istakao bih da ovo udruženje ima veoma zapažen rad i trudi se da očuva tradiciju i kulturu našeg podneblja. Grad će i ubuduće pomagati ovo udruženje, kako bi nesmetano funkcionisalo -rekao je Tasovac.  

error: Content is protected !!