Druga „Štrudlijada“ u Kikindi okupila učesnike iz cele Srbije, apsolutni pobednik štrudla Zorke Jarčević iz Žablja

fb-share-icon0
0
Pin Share20

Etno-građansko društvo „Suvača“ organizovalo je danas u Kikindi drugu po redu „Banatsku štrudlijadu“, koja je okupila dvadeset četiri ekipe iz cele Srbije. Na takmičenju je pobedila Zorka Jarčević iz Žablja, čija je štrudla sa makom proglašena za apsolutnog pobednika. 

Pobednica druge „Štrudlijade“ u Kikindi je Zorka Jarčević iz Žablja:

Nema neke posebne tajne. Recept se sastoji od jaja, šećera, kvasca i malo soli. Pravim je godinama i moji je ukućani je mnogo vole. U Žablju se dosta jede i voli štrudla sa makom – rekla je pobednica takmičenja. 

Štrdula sa makom deo je tradicionalne banatske kuhinje, a naš grad je prošle godine, zahvaljujući Udruženju „Suvača“, dobio lepu gastronomsku manifestaciju, posvećenu ovoj poslastici: 

Veoma smo zadovoljni odzivom, ima 24 ekipe, iz cele zemlje, od Subotice do Niša. Na ideju da prošle godine započnemo ovo takmičenje došli smo jer se nekada u kikindskoj Suvači mleo mak, a naše mame, bake i prabake su pravile štrudle. Želeli smo da na ovaj način nastavimo tu tradiciju – rekla je Radojka Vujadinov, predsednica Etno građanskog društva “Suvača“.

Manifestaciju drugu godinu zaredom podržava lokalna samouprava, jer je „Banatska štrudlijada“ lepa prilika da se promoviše naš grad, njegovi turistički potencijali, kao i štrudla sa makom, zaštitni znak banatske kuhinje:

Na ovaj način čuvamo tradiciju sa ovih prostora. Makovnjača je nešto po čemu je prepoznatljiva Kikinda. Želimo da ovo bude tradicionalno takmičenje -rekao je gradonačelnik Nikola Lukač. 

 

fb-share-icon0
0
Pin Share20
error: Content is protected !!