INFO Servis

Danas se slavi Sveti Jovan

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja, praznik posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordanu. U crkvenom kalendaru ovaj praznik obeležen je crvenim slovom. Prema broju svečara koji je slave, ova slava je na četvrtom mestu. 

Prema hrišćanskom predanju, Sveti Jovan je rođen šest meseci pre Isusa Hrista, na Ivandan. Prema Novom zavetu njegovi roditelji, Zaharije i Jelisaveta, dugo nisu mogli da imaju dece, pa je zavladala velika radost kada im se rodio sin.

Prema narodnim verovanjima, na dan Svetog Jovana dešavaju se razna čuda uz pomoć ovog svetitelja. Na ovaj dan, vernici po mogućstvu, u ruke ne uzimaju nož, u znak sećanja na stradanje Jovanovo. Deci se na ovaj dan ne daje ništa što je crvene boje, ni jabuka, ni sok. Ne jede se i ne pije ništa što je crveno, jer boja simbolizuje nevino prolivenu svetiteljevu krv.

Jovan Krstitelj se smatra zaštitnikom pevača, muzičara, krojača, kožara, krznara, vunara, remenara, gostioničara, nožara, brusača, zatvorenika, osuđenih na smrt, uzgajivača ptica, obolelih od epilepsije, krštenika, Malte, Jordana i velikog broja gradova širom sveta.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!