INFO Servis

Danas je Međunarodni dan knjige za decu, Biblioteka nagradila najmlađe čitaoce

Na današnji dan, 2. aprila 1805. godine u Danskoj je rođen Hans Kristijan Andersen, kojem su mnoge generacije zahvalne na bajkama kao što su: „Carevo novo odelo, „Mala sirena“, „Palčica“, „Slavuj, „Snežna kraljica“, „Ružno pače“ i druge. Njemu u čast, ovaj datum se obeležava kao Međunarodni dan knjige za decu, kako bi se najmlađima slala poruka o važnosti razvijanja ljubavi prema pisanoj reči i magiji književnog nadahnuća. 

Narodna biblioteka „Jovan Popović“ povodom Međunarodnog dana knjige za decu nagrađuje svoje najvernije i najaktivnije korisnike, one kojima je Biblioteka „druga kuća”, a čitanje nezamenjivo iskustvo i izvor zadovoljstva. U eri vladavine savremenih tehnologija u godini pandemije kultura čitanja ipak opstaje, to pokazuju upravo deca, najverniji članovi biblioteke. Nagrađeno je ukupno dvanaestoro dece koja su u prethodnohj godini pročitala najveći broj knjiga. Nagrađeni su: Lenka Zavišić, Nemanja Selaković, Alisa Srdić, Vlada Ćutilo, Mirna Marić, Ognjen Đomparin, Lena Bikić, Petra Ćirić, Dajana Đenge, Vasil Ronto, Vukašin Miškeljin i Marko Adamović. 

Povodom ovog lepog praznika, razgovarali smo sa našim najmlađim slušaocima i pitali ih zašto vole da čitaju knjige. Dvanaestogodišnja Anđela kaže da nema baš mnogo slobodnog vremena pored obaveza u školi i odbojkaških treninga, ali uvek uspe da pronađe bar malo vremena za dobru knjigu:

Omiljena knjiga svih vremena mi je „Hari Poter“, zato što u njoj mnogo ima magije i čarolije, i zato što su glavni junaci moji vršnjaci. Omiljena bajka mi je „Mala sirena“. Preporučila bih svojim vršnajcima da čitaju i lektire, jer ima mnogo interesntnih, meni je omiljena „Hajduci“ – kaže Anđela. 

Petogodišnji Petar još uvek ne ume da čita, ali mnogo voli da mu roditelji čitaju:

Najviše volim enciklopedije i bajke. Sviđaju mi se knjige o lovu, ribolovu, mašinama i životinjama. Omiljene knjige su mi „Beli jelen“ i „Pepeljuga“. Volim knjige jer su pune razumevanja i dobre su za mozak – kaže Petar, uz obećanje da će naučiti da čita kad napuni šest godina. 

Redovno čitanje knjiga podiže nivo analitičkog razmišljanja, proširuje rečnik, razvija kreativnost i povećava empatiju prema drugim ljudima. Kad deca jednom samovoljno uplove u svet knjige i otkriju čari i blagodeti čitanja, ono im donosi samo pozitivne učinke. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!