Zabava

O čemu voditi računa prilikom kupovine polovnog vozila?

Jug Srbije poznat je po najvećoj prosečnoj starosti vozila u državi. Svi znaju da je kupovina novog automobila najsigurniji izbor, međutim, za većinu stanovnika Srbije, ovakva investicija predstavlja luksuz, koji retko ko može priušititi sebi, pa su tako polovni automobili jedina preostala opcija.

Kupovina polovnog automobila, sa sobom nosi mnogobrojne potencijalne probleme, čiji je uzrok gotovo uvek, nemogućnost otkrivanja stvarnog porekla automobila, kao i proverene informacije o njegovoj starosti i ispravnosti. Kupci moraju da budu posebno oprezni, i da probaju da na sve moguće načine dođu do tačnih informacija.

U nastavku teksta, nudimo nekoliko saveta koji će vam pomoći da vodite računa ukoliko se odlučite na kupovinu polovnog vozila, tako da izbegnete potencijalna neprijatna iznenađenja, a sebi obezbedite uspešnu kupovinu kojom ćete biti zadovoljni.

#1 Odredite budžet za kupovinu polovnog automobila

Određivanje budžeta značajno će vam pomoći u odabiru automobila, budući da ćete kada posetite auto-plac ili drugo prodajno mesto, znati tačno da definišete vaše finansijske domete preko kojih ne možete preći.

Na taj način, biće malo verovatno da vam prodavac pokaže automobil koji će vam se dopasti, ali prevazilaziti granice i mogućnosti vaših finansija.

Mnogi ljudi u Srbiji, pre kupovine sledećeg automobila, prodaju stari kako bi imali početni budžet za novu investiciju. Međutim, ukoliko ste se odlučili za kupovinu automobila, jer vam prošli više nije u funkciji i voznom stanju, dobre vesti su da i dalje možete da zaradite i obezbedite budžet za naredni automobil!

Agencije za otkup polovnih vozila, vrše povoljan otkup vozila u Nišu, pa tako možete obezbediti početni kapital, jednostavnim okretanjem broja telefona, nakon čega firma pokuplja vaše vozilo i plaća vam za to.

#2 Vidljiva i skrivena oštećenja – mogu ukazati na prethodnu havariju

Prvi i osnovni savet prilikom kupovine automobila, jeste da dobro uključite svoja čula i opažanje. Naime, u nameri da što uspešnije i brže prodaju vozilo, prodavci se trude da maksimalno upriliče automobil pre prodaje. Ovo bi, naravno, bio sasvim logičan i opravdan proces, međutim, prodavci polovnjaka se često koriste sredstvima upitnog morala.

Pa tako, nisu retki slučajevi gde prodavci polovnjaka maskiraju neke kvarove potencijalno opasne za bezbednost, kao što je bojenje lampice na kontrolnoj tabli koja ukazuje na kvar motora i slično. Prefarbavanje ogrebotina i drugih oštećenja koja ukazuju na prethodnu havariju, su gotovo neizbežna.

Zbog toga se savetuje da nikada ne obavljate kupovinu po noći, ili na slabo osvetljenom mestu, jer će u tom slučaju nedostaci biti manje vidljivi. Takođe, konsultacija sa vašim majstorom, mehaničarom ili limarom, je obavezna, što će vas dodatno koštati u startu, ali će vas sprečiti velikih izdataka u budućnosti.

Takođe, jako je bitno da to bude stručnjak kome verujete, budući da majstori koji su preporučeni sa auto-placa, često imaju interni dogovor sa prodavcima. Provera može da se obavi i u Centru za motorna vozila (CZM) Auto-moto saveza Srbije, gde se posebnom analizom utvrđuje da li je struktura lima promenjena, te da li su vršene dodatne intervencije.

#3 Ispravna dokumentacija – dokaz o ispravnosti vozila

Kao što smo pomenuli, najveći problemi sa kupovinom polovnjaka, dolazi upravo iz nemogućnosti da se proveri njegovo poreklo. U Srbiju je tokom 2018- godine uvezen samo 91 oldtajmer! Ipak, ovo ne znači da treba da odustanete od ispitivanja, odnosno da uđete u trag istorije polovnog automobila, koji potencijalno kupujete.

Pa tako, iako je činjenica da ne postoji potpuno siguran način da se pređena kilometraža utvrdi, budući da je na auto-placevima odakle je uvežen automobil, namerno smanjuju, možete imati okvirne odrednice o stanju automobila. Za početak, možete opažanjem prepoznati da li postoji veliko odstupanje između opšteg stanja automobila i navedene kilometraže.

Ukoliko je auto dosta pohaban, a kilometraža jako niska, velika je verovatnoća da je kilometraža smanjena, ili u gorem slučaju – da je automobil prethodno učestvovao u udesima i bio havarisan. Ovo važi čak i za enterijer vozila, budući da po pohabanosti sedišta, papučica za gas i ostalog inventara, možete prepoznati korišćenost i starost vozila.

Takođe, od prodavca tražite apsolutno svu moguću dokumentaciju – servisnu knjižicu, potvrdu o tehničkoj ispravnosti automobila, kao i saobraćajnu dozvolu kako biste se uverili da se automobil ne isplaćuje još uvek. Uvek je dobra ideja konsultovati se i sa saobraćajnom policijom o potencijalnom poreklu vozila.

#4 Porazgovarajte detaljno sa prodavcem

I na kraju, ponekad će vam intuicija dati najbolji odgovor u vezi mogućnosti poverenja. Pažljivo procenite prodavca, kao i njegove tvrdnje i obećanja. Da li vam priča zvuči bolje nego što automobil izgleda? Nažalost, onda verovatno i jeste.

Iako ćete želeti da za najmanje moguće ulaganje, dobijete najbolji automobil, najčešće je pametnije voditi se realnim cenama na tržištu i stručnoj proceni. Ponekad je bolje uložiti pre kupovine u majstora koji može kvalitetno da pregleda vozilo, pre negoli dati više novca za “bolji” automobil.

Iz svega navedneog, možemo zaključiti da će vam od velike važnosti za kupovinu polovnog automobila biti – hladna glava, koja je možda i najvažniji uslov svake uspešne kupovine.

Nadamo se da vam je naš tekst pomogao da se pripremite za buduće kupovine polovnih automobila i da će ona biti uspešna.

Autor teksta: Agencija Avokado

Pratite nas FB
error: Content is protected !!