Sezona svadbi je na pragu: Kompletan vodič kroz odabir dijamantskog prstena

Nastali duboko u zemlji, kada se čisti ugljenik savlada intenzivnom toplotom i pritiskom, dijamantima su potrebni milioni do milijarde godina da se formiraju. Postepeno, ugljenik će se kristalizovati i ’’izrasti’’ u prozirni dragi kamen, koji će izbiti na površinu Zemlje tokom vulkanskih erupcija. Kada se to dogodi, nastaje najčvršća supstanca prirode – dijamant!

dijamantski prsten
Foto: Pixabay

Osim što je najtvrđi dragi kamen na svetu, dijamant je simbol večne ljubavi, srećnog i dugog braka. Stoga ne čudi ni podatak da se verenički prsten sa dijamantom smatra najpoželjnijim za obeležavanje ovog trenutka u zajedničkom životu jednog para.

I pored duge istorije i tradicije korišćenja dijamanata pri izradi vereničkog prstenja, mnogi ne znaju kako da naprave najbolji izbor. Prema tome, u narednim redovima predstavljamo vam kompletan vodič kroz odabir dijamantskog prstena.

Upoznajte se sa 4C dijamanta

Nekada davno nije postojao dogovoreni standard po kojem bi se dijamanti mogli ocenjivati. Trgovci i draguljari koristili su različite termine kako bi opisali njihovu boju, a rez se neretko označavao kao ,,dobro ili loše napravljen’’.

Četrdesetih godina dvadesetog veka, Robert M. Shipley, osnivač GIA instituta, skovao je termin 4C, kako bi pomogao definisanju četiri faktora koji karakterišu dijamant – cut (rez), carat (karat), clarity (čistoća) i color (boja). Koncept je bio jednostavan, ali revolucionaran!

Karat je jedinica kojom se meri težina ovog dragog kamena, što ukazuje na njegovu veličinu. Dijamanti istog karata mogu izgledati potpuno drugačije veličine, u zavisnosti od njihovog oblika. Dijamant od 1 karata težak je 0.2 gr.

Obično dolaze u više različitih boja, dok su prozirni dijamanti najpopularniji izbor za dijamantsko prstenje. Poslednih nekoliko godina na ceni su i prirodno crni dijamanti, veoma unikatnog i elegantnog izgleda.

Čistoća je još jedan od faktora koji određuju njegovu cenu. Visok stepen čistoće će povećati njegovu vrednost.

Rez kazuje koliko je precizno izrezana svaka faseta dijamanta. Što je rez bolji, to je oštriji, svetliji i intenzivniji sjaj dijamanta.

Richard T. Liddicoat kasnije je razvio i skalu D-Z koja se i dan danas koristi za određivanje boje dijamanta, kao i GIA skalu finoće.

Danas je 4C univerzalna metoda za procenu kvaliteta bilo kog dijamanta, bilo gde u svetu.

dijamantski prsten
Foto: Pixabay

Odaberite oblik dijamanta koji najviše odgovara vašim preferencijama

Kada birate svoj dijamantski prsten, polazna tačka svakako će biti oblik dragog kamena. Važno je da znate da nijedan oblik nije bolji od drugog, već da odabir zavisi isključivo od vaših preferencija (ili vašeg partnera). Okrugli dijamanti (brilijanti) su najpopularniji oblik za vereničko prstenje, jer daju najviše odsjaja.

Ukoliko negujete jednostavan, minimalistički stil, ovalni centralni dijamant na prstenu može biti najadekvatniji izbor za vas. Sa druge strane, ako je vaš lični stil razigraniji i živahniji, dijamantski prsten u obliku srca ili kruške je fantastičan izbor! Osim oblika, boja centralnog kamena igra važnu ulogu. Ako ste se odlučili za proziran dijamant, prsten od belog zlata izgledaće najlepše na vašoj ruci. Isti je slučaj i sa dijamantom crne boje.

Ipak, važno je da prvo odaberete željeni oblik, jer će to odrediti i sve ostale parametre – kvalitet reza, boju i čistoću.

Naravno, i budžet koji ste u datom trenutku spremni da izdvojite za dijamantski prsten imaće uticaja na sam odabir kamena.

Vodite računa gde kupujete svoj dijamantski prsten

Važno je da znate da se dijamanti procenjuju i ocenjuju u profesionalnim, nezavisnim laboratorijama. Ovo su organizacije koje svakom dragom kamenu određuju specifičan i jedinstven kvalitet reza, čistoću i boju, kao i mnoge druge parametre.

Određene laboratorije za ocenjivanje dijamanata su izuzetno stroge i dosledne, dok druge imaju upitne standarde i mnogo su manje pouzdane.

error: Content is protected !!