Zdrave užine u kikindskim školama od 1. septembra

Desetogodišnja borba Udruženja „Zdavlje na dlanu“ za uvođenje zdravih užina u osnovnim školama na teritoriji našeg grada, dobila je svoj epilog. Zahvaljujući saradnji Udruženja sa Aktivom direktora osnovnih škola i lokalnom samoupravom, kikindski osnovci će od prvog septembra ove godine imati zdrave užine u školama. Prepreka za ostvarenje ovog cilja je bilo finansiranje lokalne samouprave užina za decu koja to sebi ne mogu da priušte, odnosno to što sredstva nisu bila dobro raspoređena. Iz tog razloga, zdrave užine, koje su skuplje, nisu mogle da budu finansirane iz budžeta, kaže za naš radio dr Goran Abraham:

Naredni korak je sprovođenje Pravilnika u okviru svakog odeljenja, gde će roditelj morati da priloži određenu dokumentaciju, koja će dokazati da to dete treba da ostvari pravo na besplatnu užinu. To se ranije nije sprovodilo, broj dece koja zaista treba da dobiju besplatnu užinu je mnogo manji, i sada će taj novac koji ostane moći da se iskoristi da se cena užine poveća – objašnjava dr Abraham. 

Kako navodi naš sagovornik, u narednom periodu će biti održan i sastanak sa proizvođačima, koji će na osnovu povećane cene, moći da naprave zdravu užinu:

Praviće se iste užine, samo će razlika biti u količini, u odnosu na uzrast dece, kako bismo dobili određenu energetsku i nutritivnu količinu koju dete treba da unese. Neki primeri zdrave užine bi bili pita zeljanica, jogurt i banana, ili carska pita i jabuka i slično. Ideja je da omogućimo dodatno smanjenje cene užine, tako što će poljoprivredna gazdinstva sa teritorije našeg grada dati po nižoj ceni ili čak i donirati neke proizvode koje uzgajaju– dodao je dr Abraham. 

Projekat unapređenja zdravlja školske dece, koji godinama sprovodi Udruženje „Zdravlje na dlanu“, ne podrazumeva samo uvođenje zdravih užina, nego i različite edukativne programe i radionice, kako bi se deci u najranijem uzrastu usadile zdrave navike. 

error: Content is protected !!