Saša Tanackov u „Ami vas pita“: Kikindi namenjeno 15,5 miliona na Konkursu „Zajednici zajedno“

Gost današnje emisije „Ami vas pita“, koja se na našoj frekvenciji emituje premijerno četvrtkom od 11 sati i reprizno subotom u istom terminu, gost je bio Saša Tanackov, član Gradskog veća zadužen za privredu i investicije, sa kojim smo razgovarali o programu Kompanije NIS „Zajednici zajedno“ i Konkursu za 2021. godinu. 

U sklopu programa „Zajednici zajedno“, kompanija NIS raspisala je Konkurs za dodelu sredstava koja će ove godine biti usmerena na podršku ekološkim projektima, odnosno na unapređenje zaštite životne sredine, u 12 lokalnih samouprava u kojima posluje, među kojima je i Kikinda. Za uvođenje sistema solarnog napajanja i osvetljenja, zamenu kotlova, uređenje javnih gradskih parkova i parkovskih površina, sadnju autohtonih vrsta biljaka, postavljanje inovativnih ekoloških parkovskih elemenata, solarno osvetljenje parka, postavljanje reciklažnih kanti i kontejnera kompanija NIS u ovoj godini izdvojiće 107 i po miliona dinara, od kojih je 15 i po namenjeno Kikindi:

Kada je u pitanju zamena kotlova, u mnogim institucijama postoje kotlovi zastareli u energetskom i tehnološkom smislu, imaju velike gubitke i negativan uticaj na životnu sredinu. Zatim, veliki broj objekata javne namene, ali i privatnih kuća je energetski neefikasno, zbog čega je NIS ove godine i odlučio da jedna od stvari koje će finansirati biti i energetska efikasnost. Što se tiče solarne energije, to je nešto što će biti budućnost. U Kikindi u nekim objektima, kao što su Bolnica i SC „Jezero“ već imamo solarne panele, koji služe za zagrevanje vode, i gde god je moguće treba preći na takav vid uštede potrošnje energenata. Kada se radi o uređenju javnih parkova, to kroz ovaj projekat ne podrazumeva samo da se hortikulturno uredi prostor, nego da se obezbede noviji i inovativniji sadržaji, kao šo su solarna rasveta ili solarni punjači za telefone. Što se tiče ozelenjavanja, uz želju da se sačuva autentičnost životne sredine, NIS će insistirati na sadnji autohtonih biljaka  – objašnjava Tanackov. 

Kada se sve to uzme u obzir, kaže naš sagovornik, iznos od 15 i po miliona dinara, koliko je namenjeno za Kikindu biti veoma važan, jer će na taj način biti rasterećeni budžeti institucija, ali i lokalne samouprave:

Na taj način ćemo moći da rešimo neke važne stvari, za koje ponekad nema dovoljno novca ili nisu u prvom planu. Iz tog razloga nam program „Zajednici zajedno koristi da te stvari rešimo na efikasan način – kazao je Tanackov. 

O izboru projekata odlučivaće Komisija sastavljena od predstavnika kompanije NIS, lokalnih samouprava, Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva rudarstva i energetike. Konkurs traje do 5. jula, a rezultati konkursa biće objavljeni do 15. septembra 2021. godine. Za sredstva će moći da konkurišu predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, fakulteti, javne ustanove kulture, zdravstvene ustanove i sportske. 

Od 2009. godine NIS je u okviru programa „Zajednici zajedno“ u razvoj lokalnih zajednica uložio oko 1,4 milijarde dinara i realizovao više od 1.000 projekata. Kada je u pitanju Kikinda, Tanackov kaže da je u našem gradu u tom periodu realizovano više od 220 projekata:

U sklopu porgrama „Zajednici zajedno“ urađeno je, između ostalog, i veliko dečje igralište na Trgu, koje je bilo pun pogodak, s obzirom da okuplja veliki broj mališana od jutra do mraka. Uređeni su i Dečji i Školski dispanzer, koji su sada u potpuno novom ruhu. Pre nekoliko godina, uložena su i određena sredstva u SC „Jezero“, kako bi plivački klubovi obnovili opremu i mogli da zadovolje standrde za održavanje takmičenja. U proteklom periodu su škole bile najčešće dobijale sredstva, pa su tako rekonstruisane fiskulturne sale i određeni kabineti. Godinama je komapnija NIS u našem gradu finansijski podržavala održavanje različitih manifestacija, kao što su „Mamutfest“, „Dani ludaje“ i druge. 

Sredstva ovogodišnjeg konkursa biće usmerena na ekološke projekte, a i ranijih godina kroz program Zajednici zajedno ulagano je u energetsku efikasnost:

U više škola, uz finansijko učešće ovog programa, menjana je stolarija, čime se radilo na energetskoj efikasnosti. Tokom godina, promenio se plan finansiranja kroz konkurs komapnije NIS, pa se tako ne izdvajaju više sredtsva za manifestacije i slične aktivnosti, nego samo kapitalni projekti, zbog čega je efekat vidljiviji – objašnjava Tanackov. 

Projekat „Ami vas pita“ realizuje se zahvaljujući sredstvima Grada Kikinde, odobrenim u okviru konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u 2021. godini. 

Emisiju možete polušati na sledećim linkovima:

error: Content is protected !!