Marko Markovljev u emisiji „Ami vas pita“: Bogat program Kulturnog centra tokom leta

Gost današnje emisije „Ami vas pita“ bio je Marko Markovljev, urednik programa Kulturnog centra Kikinda, sa kojim smo razgovarali o maturantskoj paradi, rekonstrukciji velike sale u Kulturnom centru i programu ovogodišnjeg Kulturnog leta. 

Naš sagovornik najavio je da će Kulturni centar tokom ovog leta organizovati bogat, tromesečni program, koji će započeti u petak, 11. juna, otvaranjem izložbe slika naše sugrađanke Zite Aleksić, a 19. juna biće organizovana prva Berza vinila u našem gradu:

Pozvali smo zainteresovane učesnike da se prijave za berzu gramofonskih ploča i za sada imamo desetoro zainteresovanih prodavaca, od kojih jedan donosi čak 1 000 primeraka. Tržište i zainteresovanost u gradu postoje, a očekujemo i da će veliki broj ljudi posetiti ovaj događaj, kako bi kupili neku ploču. 

Program Kulturnog leta biće deo Kikindskog leta, koje će organziovati Turistička organizacija. U toku tri meseca, Kulturni centar će imati blizu 50 različitih programa, kaže Markovljev: 

Svakog petka oganizujemo Sajam unikatnih rukotvorina, a 26. juna počinje Dečja letnja pijaca, koja će biti organizovana svake subote do kraja avgusta. U Narodnom pozorištu ćemo 24. juna ponovo organizovati dešavanje za koje je ranije vladalo veliko interesovanje, u pitanju je veče sa Sandrom Drinčić, koja se bavi feng šuijem – kaže Markovljev. 

Poznata pozorišna, televizijska i filmska glumica Olga Odanović biće gošća Kulturnog centra i našeg grada 29. juna: 

Ona je diva srpskog glumišta i neverovatna žena. Olga Odanović će u velikoj sali pričati o sebi, svom radu i kolegama sa kojima je provela svoju karijeru. Jun ćemo završiti Vidovdanskim koncertom, koji će naš hor i orkestar, pod upravom profesorke Biljane Jeremić, održati u Senti. Koncert nosi naziv „Srbija je najlepša pesma“, a želja nam je da prikažemo svu raskoš umetnosti, kulture i pesme koju naš narod ima. Već dan posle toga naš hor putuje na Ohridski festival horova – kaže Markovljev. 

Kikinđane i tokom jula meseca očekuju lepa kulturna dešavanja:

Imaćemo nekoliko izložbi, među kojima je i „Mika i prijatelji“ Uglješe Conića, u pitanju su radovi različitih umetnika na temu Miroslava Antića. Osim toga, biće održan prvi koncert grupe „Roj“, koju čine perspektivni klinci, puni entuzijazma i energije. Još jedan lep događaj zakazan je za 16. jul, kada nam dolazi Brankica Damjanović, koja ima mnogo lepih i korisnih saveta i životnih priča, tako da verujem da će to biti sigurno veoma posećeno. 

Kulturnii centar je pre dve godine prvi put organizovao radionicu „Mali kuvar“, koja je u planu i za ovo leto:

Najmlađi sugrađani imaće priliku da nauče neke osnovne stvari koje bi mogli da primene u kuhinji. To je jedna lepa radionica, za koju postoji mogućnost da će biti ponovljena u avgustu, jer već sada imamo veliko interesovanje. Nakon toga, 23. jula, u saradnji sa UG „Krila anđela“ organizovaćemo poetsko-umetnički salon Nade Aničić Crljenica i prijatelja. Tu će biti i ansambl „Renesans“, a događaj će biti praćen i jednom izložbom.  

Od 26. do 30. jula biće organizovano „Pozorište dvorište“, kada će svake od tih pet večeri Dečje pozorište „Lane“ izvesti neku od predstava. Pretposlednjeg dana jula biće organizovana izložba radova nastalih na likovnoj radionici „Stvaram ono što sanajam“ sa Smiljanom Šalgo. 

Program u avgustu započeće izložbom Kikinđanina Duška Kovača, uspešnog i plodnog slikara koji do sada nije izlagao. U osmom mesecu biće održana i dvodnevna slikarska kolonija na Gradskom trgu, u kojoj će učestvovati umetnici iz Kikinde. 

Biće tu i koncert violinistkinje Larise Kopić, u pratnji našeg Hora i orkestra, koji će biti održan 12. avgusta u velikoj sali Kulturnog centra. I ove godine, na Gradskom trgu, biće organizovana izložba oldtajmer vozila, koja je planirana za 14. avgusta. Ono što je takođe jako zanimljivo je da ove godine učestvujemo u programu „Omladinski duvački orkestar Srbije“. U Kikindi će duvački orkestar formirati oko 50 mladih muzičara koji sviraju duvačke instrumente. Tokom petodnevnog kampa imaće probe, vežbe i radionice, a nakon toga biće održan i prvi koncert ovog orkestra – najavljuje Markovljev i dodaje da će u avgustu biti organizovana još jedna berza gramofonskih ploča, a za kraj letnjeg programa sa Kikinđanima će se družiti Suzana Mančić.

Sada već tradicionalni ples maturanata organizovan je 28. maja na Gradskom trgu, kada su u centru grada plesali učenici završnih razreda sve četiri srednje škole u Kikindi. Marko Markovljev, koordinator Maturantske parade za celu Vojvodinu, kaže da je do sada u ovoj manifestaciji u našem gradu učestvovalo oko 6.500 učenika:

Prva generacija koja je plesala bili su maturanti rođeni 1989. godine i ta lepa manifestacija traje već 14 godina. Što se mene tiče, to je zaista najlepši događaj koji organizujemo. Za ovo vreme, kroz manifestaciju je prošlo 6 500 maturanata, i ta njihova pozitivna energija i mladost, sve nas koji učestvujemo u oragnizaciji čini da se osećamo mlađim. 

Generacija 2002. godište, koja je plesala na Trgu 28. maja, i pored epidemiološke situacije i raznih ograničenja zbog mera koje su na snazi, upriličila je jednu od lepših maturanstkih parada. Markovljev ističe da je za ovu generaciju maurantski ples bila jedinstvena prilika da se okupe i proslave kraj srednjoškoslkog obrazovanja:

Ova generacije je zaista bila izuzetna. Oni su se u zaista velikom broju odazvali pozivu da učestvuju u ovako lepom događju, koji će im sigurno ostati u sećanju. Za razliku od prethodnih godina nismo radili obuke u školama, nego samo u dvorištu Kulturnog centra. Poslužilo nas je vreme, a i oni su bili, kao i uvek lepi. Velika zasluga za sve pripada i Ingridi Vojvodić Crnomarković, koja je 6 500 maturanata naučila da plešu  – kaže Markovljev. 

Krajem aprila završena je rekonstrukcija velike sale u Kulturnom centru. Sala je dobila nov izgled u sklopu realizacije prekograničnog projekta, koji su zajednički sprovodili Grad Kikinda i Zapadni univerzitet u Temišvaru:

Iskoristili smo period kada smo imali manje programa i nismo mogli da okupljamo veći broj ljudi, da radimo na rekonstrukciji naše obe zgrade. Zahvaljujući evropskim fondovima i lokalnoj samoupravi, uspeli smo da proširimo i renoviramo veliku salu Kulturnog centra, koja sada ima 120 mesta. Sala je sad potpuno tehnički opremljena i pruža mnogo mogućnosti kako za naše tako i za gostujuće programe, ali i različite vrste edukacija i seminara. osim toga, rekonstruisana je i velika baletska sala. koja je sređena od poda do plafona. Zamenjena je i stolarija u celom Kulturnom centru, tako da je nakon tih radova zgrada sada u mnogo boljem stanju i lepše izgleda nego u prethodnom periodu – kazao je Markovljev. 

Obeležavanje jubilarnog, 35. rođendana Kulturnog centra prošle godine je izostalo zbog epidemiološke situacije, ali je ova ustanova 25. maja ove godine, kroz manifestaciju „Noć mladosti, ljubavi i kulture“ zajedno sa sugrađanima proslavila 36 godina postojanja:

Tokom te večeri, na Gradskom trgu prikazali smo sugrađanima gotovo sve aktivnosti koje realizuje Kulturni centar. U okviru muzičkog programa nastupio je Hor i orkestar „Atendite“, koji postoji tri godine i za to vreme postao je reprezentativan sastav, ne samo naše ustanove nego i grada.

Projekat „Ami vas pita“ realizuje se zahvaljujući sredstvima Grada Kikinde, odobrenim u okviru konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u 2021. godini. 

Celu emisiju možete poslušati na linkovima ispod:

 

 

error: Content is protected !!