Grad Kikinda pomaže pčelarima: Nova oprema porodici Turi u Banatskoj Topoli

Ferenc Turi, pčelar iz Banatske Topole, prvi put je konkurisao nakon šest godina bavljena pčelarstvom na konkursu Gradske uprave Kikinda kako bi unapredio svoju proizvodnju. Tako su, nakon odobrenog konkursa, Turiju odobrena sredstva za kupovinu kade za otklapanje saća. Gradska uprava subvencionisla je ceo iznos opreme u vrednosti 28.000 dinara. Turi je ujedno i predsednik pčelara u Banatskoj Topoli i raspolaže sa oko 130 košnica:

-Mi nemamo stacionarni pčelinjak, već seleći. U Banatskoj Topoli koristimo pašu uljane repice, u maju pčele nosim na bagremovu pašu u Centralnoj Srbiji, a tada ostvarinmo prinos oko 15 kilograma bagremovog meda po košnici. Za oko dve nedelje očekujemo suncokretovu pašu, a za koji dan ko je u mogućnosti može da odnese pčele na lipovu pašu na Fruškoj Gori. Ranije sam se bavio ratarstvom i nisam mogao da zaradim jer su prihodi bili znatno manji u odnosu na rashode. Tada smo odlučili da se bavimo pčelarstvom. Ova godina nije počela loše. Paša na uljanoj repici je dobra, prinos je nešto slabiji, ali sam zadovoljan. Dobre pinose očekujem i na suncokretovoj paši, koja retko izneveri – istakao je Ferenc Turi, pčelar iz Banatske Topole.

Kroz program podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju, Grad Kikinda kontinuirano pomaže ovdašnjim poljoprivrednicima. Za kupovinu novih rojeva i opreme, kikindskim pčelarima ove godine namenjeno je milion i 200 hiljada dinara, od toga je 800 hiljada namenjeno za nabavku opreme, dok je ostatak namenjen za nabavku novih pčelinjih društava: 

Što se tiče nabavke opreme sredstva su u potpunosti utrošena, ali je i praksa do sada pokazala da se ta mera najbrže utroši. Što se tiče nabavke novih pčelinjih društava, sredstva nisu još uvek utrošena, tako da bih pozvao naše pčelare koji do sada nisu konkurisali da iskoriste priliku i kupe pčelinja društva, ukoliko imaju potrebu za to. Takođe, važno je da se zna da je Grad Kikinda potpisao Deklaraciju o zaštiti pčela, koja je nastala na inicijativu NALED-a, USAID-a i SPOS -a i Vlade Vojvodine. To znači da se Grad obavezuje da će voditi dodatno računa o našim pčelarima što mi svakako i radimo. Takođe, cilj je da se posebno povede računa o ratarima i voćarima koji koriste tokom proizvodnje veliku količinu pesticida – dodao je Dalibor Oličkov, rukovodilac Odseka za poljoprivredu Grada Kikinde.

Na nedavno održanoj Gradskoj skupštini usvojena je odluka o zaštiti poljoprivrednih imanja, kojoj je posebno definisana ispaša pčela na kojoj je bilo najviše problema. Takođe, vodiće se računa o selidbi košnica na druge parcele. Svi pčelari koji dolaze iz drugih gradova, moraće da imaju dozvolu kojom mogu da postave košnice na određenoj parceli i o tome će kikindski poljočuvari voditi računa. 

error: Content is protected !!