Ljuban Sredić u „Ami vas pita“ o ulaganjima u seoskim mesnim zajednicama

Gost današnje emisije „Ami vas pita“ bio je Ljuban Sredić, član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu i seoske mesne zajednice, sa kojim smo razgovarali o radovima koji su u toku u okolnim selima, kao i o planiranim ulaganjima u seoskim mesnim zajednicama u narednom periodu. 

Sredić ističe da se lokalna samouprava, uvažavajući gradski budžet, trudi da ispoštuje sve želje i potrebe meštana okolnih sela. On je naveo da će grad nastojati da sve mesne zajednice stavi u ravnopravan položaj, vodeći računa o tome koliko i u kom selu se radi i ulaže:

Na jučerašnjoj sednici Gradskog veća iz izveštaja o radu seoskih mesnih zajednica videli smo da su sela u godini korone i nepredviđenih i otežanih uslova dosta dobro funkcionisala. Namenski su potrošena sva opredeljena sredstva. Važno je naglasiti da je preko 90 posto sredstava za rad seoskih mesnih zajednica obezbeđeno iz budžeta, dok je ostatak od samodoprinosa iz 2019, kao i donacija i konkursa na drugim nivoima vlasti. 

Upoređujući realizaciju onoga što je planirano, i u pogledu visine sredstava i aktivnosti, za drugim selima malo zaostaju Banatska Topola i Sajan, kaže naš sagovornik:

Nastojaćemo da ih izjednačimo sa ostalim mesnim zajednicama, i kada su u pitanju sredstva i aktivnosti. Jesu to najmanja sela, ali to nije razlog da toliko zaostaju u realizaciji planova. 

Grad Kikinda i ove godine obezbedio je značajna sredstva za poboljšanje uslova života i rada u svim seoskim sredinama. Za putnu infrastrukturu opredeljeno je preko 80 miliona dinara, dok je za rekonstrukciju trotoara obezbeđeno više od 15 miliona dinara. Radovi su započeti u Banatskoj Topoli, u kojoj je asfaltirana Beogradska ulica u dužini oko 450 metara, vredni oko 1,8 miliona dinara. U Ruskom Selu su u završnoj fazi radovi na rehabilitaciji kolovoza Ulice Braće Opsenice, u dužini od 2 kilometra:

Radovi u Ruskom Selu će biti gotovi za par dana, a njihova vrednost je između 7 i 8 miliona dinara. Kada su pitanju ostala sela, u Iđošu je u toku sanacija Doma lova, koji je neopravdano zapušten. Prva faza radova, čija je vrednost oko 3 miliona dinara, biće završena za desetak dana. Ukupna vrednost je oko 11 miliona dinara. Grad će nastojati da to bude završeno i da Iđoš ima jedan lep objekat za različite događaje.

U Bašaidu će, navodi Sredić, biti urađen asfaltni sloj u Ulici Jove Jurišina, dužine od oko 900 metara. U ovom selu u planu je i izgradnja kapele. Početkom jula biće urađen i parking u Bašaidu, vrednost tih radova je oko 800 hiljada dinara, a planom je predviđeno i da se urade bankine od Bašaida do Bikača. 

U Mokrinu ćemo raditi zamenu trotoara u Ulici Ive Lole Ribara, a vrednost tih radova je oko 3 miliona dinara. Plan je da se kupi objekat uz mesnu zajednicu, koji će poslužiti da se napravi pijaca, jer postojeća ima neprikladan položaj. U Sajanu je u planu rehabilitacija Ulice Đure Đakovića, u dužini od 200 metara, kao i parking kod Doma kulture. 

Kada je u pitanju Nakovo, u ovom selu je 2018. godine započeta izgradnja zelene oaze, kada su na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine odobrena sredstva u iznosu od 4 miliona dinara za rekultivaciju zemljišta. Epidemija je prošle godine zaustavila izgradnju zelene oaze, u okviru koje će biti i jezero:

U toku je izmena prostornog plana, kako bi se mogli nastaviti radovi. Zemljište je u vlasništvu države, tako da je potrebno rešiti te imovinske odnose. Prvo što treba tamo uraditi su staze oko jezera. U Velikom Selu je u planu rehabilitacija dve ulice, Stanka Opsenice i Mladena Stojanovića, u dužini od oko 1 500 metara. Prošle godine započeti su i radovi na stadionu „Kozare“, koji će biti nastavljeni. U Kozarcima je prošle godine dosta toga urađeno, pre svega što se tiče puteva. I ove godine biće urađena bar jedna ulica, a pri kraju je izrada projekta za izgradnju kuglane – objašnjava Sredić. 

Što se tiče resora poljoprivrede, naš sagovornik pdoseća da su završene obe licitacije, koje su prvi put urađene elektronski i sve je proteklo u najboljem redu:

Zadovoljni smo i mi u Gradskoj upravi i Ministarstvo, ali i poljoprivrednici. Predstoji nam izrada godišnjeg programa. Na sajtu grada izašao je Javni poziv za stočare, otvoren do 31. oktobra, a tiče se dokazivanja prava prečeg zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. 

Projekat „Ami vas pita“ realizuje se zahvaljujući sredstvima Grada Kikinde, odobrenim u okviru konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u 2021. godini. 

 

 

error: Content is protected !!