Izgradnja atsmosferske i fekalne kanalizacije u toku, radovi sledeće godine na Strelištu i ŽNR

Rekonstrukcija atmosferske kanalizacije uveliko je u toku u ulicama Dušana Vasiljeva, Jaše Tomića, Semlačkoj i braće Laković. Na ovaj način, biće rešen višedecenijski problem nakupljanja viška atmosferske vode. Radovima je predviđeno da se izgradnjom glavnog voda od raskrsnice Đure Jakšića i Dušana Vasiljeva ceo problem reši.  

-Uspeli smo da dobijemo potrebna sredstva od Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine. Radi se o oko 150 miliona dinara i sve bi trebalo da se završi do kraja ove godine. Deonica na kojoj se radi je duga 1.119 metara – kaže Svetislav Vukmirica, pomoćnik gradonačelnika za razvoj grada. 

Pokrajinska vlada opredelila je 30 miliona dinara za projekat atmosferske kanalizacije u delovima ulica Jovana Sterije Popovića, Ivana Jakšića i Morsavske. Radovima je predviđena rekonstrukcija 3.488 metara. Vlada Vojvodine najavila je da će za ovaj projekat u narednoj godini obezbediti još 90 miliona dinara. Ukupna vrednost radova je preko 200 miliona dinara: 

-Građani vrlo dobro znaju kakve probleme imaju u tom delu grada, uspeli smo da rešim projektno – tehničku dokumentaciju i da taj projekat nametnemo kao jedan od prioriteta nadležnima u Pokrajini, koja bi trebalo da obezbedi dve trećine ukupnih sredstava. Bitno je da se projekat započne i da tokom 2024. godine uradimo taj važan posao. Građani će biti veoma zadovoljni, a mi to moramo da uradimo što pre kako bismo kvalitet žiteljima podigli na viši nivo – rekao je Vukmirica. 

Izgradnju kanalizacije mogu da očekuju stanovnici Železničkog novog reda i Strelišta:

Septičke jame su nešto što je neprihvatljivo za život naših sugrađana u 21. veku. U protekle dve godine intenzivno smo radili da rešimo projektno-tehničku dokumentaciju s obzirom na specifičan prostor ta dva naselja. Bilo je potrebno pronaći jedinstveno rešenje. Postavićemo vakuumsku crpnu stanicu. Za Strelište smo završili građevinsku dozvolu, dok ćemo to za ŽNR obaviti do kraja godine. Sa projektom Strelišta obratili smo se Ministarstvu životne sredine, tako da postoje velike šanse da se opredele sredstva i u 2024. godini, napokon da počnemo da rešavamo i taj problem. Vrlo sam optimističan po tom pitanju, konačno je došlo vreme da rešimo problem stanovnicma u tim delovima grada – napomenuo je naš sagovornik.

U toku je rekonstrukcija i vodovoda u gradu. Sredstvima Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine i Grada Kikinde radovi se izvode u dužini od 5,5 kilometara. Vrednost posla je oko 240 miliona dinara i projekat bi trebalo da bude okončan u aprilu naredne godine. 

error: Content is protected !!