Dan pešačenja u subotu u Kikindi: Planinarsko društvo organizuje uspon na Kinđu

fb-share-icon0
0
Pin Share20

Planinarsko društvo „Kinđa“, u saradnji sa Planinarskim savezom Srbije, u subotu, 10. septembra u našem gradu organizuje manifestaciju pod nazivom „Dan pešačenja“, pod sloganom „Korak bliže zdravlju“. U akciji će, širom Srbije, učestvovati više od 100 klubova i organizacija Planinarskog saveza, sa ciljem promocije pešačenja i aktivnosti vezanih za prirodu, kao najbolje preventive i načina da očuvamo zdravlje. U našem gradu će biti organizovana aktivnost „Uspon na Kinđu“, a skup svih zainteresovanih učesnika je u subotu u 10 sati, na platou ispred glavnog ulaza u SC „Jezero“, kaže Jasmina Francuski, sekretar Planinarskog društva „Kinđa“:

Osmislili smo stazu dugu 10 kilometara, koja počinje kod SC „Jezero“, a vodi do Kinđe, brda nadomak Kikinde. Svi koji nam se budu pridružili imaće priliku da iskuse kako je to hodati i planinariti, ali i naći se na vrhu brda. Pogled sa Kinđe je fantastičan i pruža se u svim pravcima nesmetano, što nije karakteristika mnogih vrhova. U pitanju je najviši vrh severnog Banata, na 93 metra nadmorske visine – rekla je Francuski. 

Pešačka tura trajaće oko tri sata, svi su dobrodošli, a prema rečima naše sagovornice biće formirane grupe prema sposobnostima i kondiciji. Francuski objašnjava šta je sve neophodno da učesnici ponesu:

Pre svega, neophodna je udobna obuća, za koju vam neće smetati ako je isprljate, jer staza delom prolazi kroz ulice barande, ali deo zahvata i atarske puteve. Ukoliko bude kiše ili vetra, korisni će biti i kabanica ili šuškavac, i svakako nešto dugih nogavica, jer je brdo prekriveno travom i čičkovima. Obavezno je poneti vodu, barem litru, može se poneti i nešto za pojesti, slatkiš ili voće, a pre polaska na stazu obavezno je doručkovati. 

Osim promocije zdravog načina života, subotnja aktivnost biće ujedno i promocija rada Planinarskog društva „Kinđa“, koje može da se pohvali mnogim uspesima i aktivnostima koje realizuju:

Naši članovi se ne bave samo planinarenjem, učestvujemo u takmičenjima u orjentiringu i u trekingu, a što se tiče planinarenja imamo i visokogorce i planinare pešake. Na takmičenjima zaista ostvarujemo zapažene rezultate, u orjentiringu smo prvi u Vojvodini, dok smo u trekingu na osmom mestu, što je takođe veliki uspeh. Kada se gleda ukupan plasman, poslednjih godina smo među prva tri mesta. Imamo zapaženih uspeha i pojedinačno, Jasmina i ja smo među prve tri u Vojvodini – kaže Zorica Smiljanski, atkivan član „Kinđe“. 

Društvo „Kinđa“ ima 161 aktivnog člana, a naša sagovornica kaže da su svi zainteresovani uvek dobrodošli da im se pridruže:

Naše prostorije se nalaze u bivšoj kasarni, a sastanci su sredom u 19 sati. Svi zainteresovani su dobrodošli da se upoznaju sa našim radom i da nam se pridruže. Članarina se plaća 1 500 dinara godišnje, što zaista nije mnogo, a učlanjenjem se dobije mnogo – kaže Smiljanski. 

fb-share-icon0
0
Pin Share20
error: Content is protected !!