ZAŠTO ŠTUCAMO,PLAČEMO, KIJAMO, ZEVAMO…

0730de967e9b7d8935f73d6ca01fe04f

Ljudsko telo kompleksna je „mašina“ sa brojnim mehanizmima koje je priroda tako dobro posložila u našu korist. Jeste li znali da mnoštvo stvari koje naše telo svakodnevno radi zapravo služe kao obrambeni mehanizmi?

Doznajte kojih 8 uobičajenih stvari koje naša tela rade zapravo služe kao obrambeni mehanizmi i štite nas:

1. Zevanje

Glavna svrha zevanja je rashlađivanje mozga nakon što se on pregrejao ili previše naprezao.

2. Kijanje

Obično kinemo kada nam se disajni putevi napune sa previše alergena, mikroba, prašine ili s drugim nadražujućim česticama. Kijanjem se telo rešava tog „smeća“.

3. Jutarnje protezanje

Ujutro se instinktivno protegnemo kako bi pripremili telo za fizičke napore koji nas čekaju tokom dana. Istovremeno, protezanje „razbuđuje“ mišiće, pokreće krvotok i poboljšava naše raspoloženje.

4. Štucanje

Kada jedemo jako brzo, gutamo velike komade hrane ili se jednostavno prejedemo, to sve može iritirati pneumogastrični živac koji je blisko povezan sa želucem u dijafragmom. Posledica je napad štucavice.

5. Smežurana koža

Nabori koji nastaju na koži dlanova kada je ona izložena vodi ili vlazi, imaju važnu ulogu. Naime, kada koža dođe u dodir s većom količinom vlage, to joj signalizuje da okoliš može biti klizav. Koža na rukama odmah se počne menjati na način da vam bude lakše da se uhvatite za mokre površine.

6. Gubitak pamćenja

Gubitak pamćenja često uzrokuju najneprijatnija životna iskustva. Ljudski mozak doslovno izbriše najstrašnije trenutke iz našeg pamćenja.

7. Suze

Osim što štite membranu oka kada ona dođe u kontakt sa stranim objektom, suze služe i kao oruđe za „emocionalnu obranu“. Naučnici veeruju da u stresnim situacijama telo stvara novi, moćni izvor iritacije – suze – koji će osobi skrenuti misli od bola koji oseća u tom trenutku.

izvor: zadovoljna.hr

error: Content is protected !!