Kako se najpreciznije i najtačnije računa kvadratura stana?

Bilo da kupujete novi stan, prodajete svoj postojeći životni prostor ili da jednostavno želite da budete informisani, uvek je dobro znati kolika je tačno površina vašeg doma i koliko ona iznosi u kvadratnim metrima. Ovo u teoriji zvuči kao najjednostavnija stvar na svetu, ali to je samo u teoriji – u praksi možete da se susretnete sa mnogo problema koji vas mogu sprečiti da ovo istraživanje obavite brzo i lako. U ovim prilikama se mnogi oslanjaju na ljude oko sebe, odnosno komšije čiji je stan iste površine kao i njihov, i potom veruju ovim ljudima kada ih informišu u vezi sa kvadraturom. Drugi se pak uzdaju u zvanične podatke i proveravaju šta piše u katastarskim zapisima gde bi trebalo da se nalaze sve ključne činjenice vezane za njihov životni prostor.

racunanje kvadrata stan

Međutim, ako ne želite da se oslanjate ni na koga, bilo bi najbolje da sami naučite kako da izračunate kvadraturu stana i da potom to radite kada god budete želeli da proverite svoje podatke. Ako vam je potrebna pomoć tokom tog procesa, ne očajavajte – evo nekoliko trikova koji će vam pomoći da sve uradite kako treba!

Podelite nekretninu na nekoliko delova

Ukoliko želite da izmerite kvadraturu svoje nekretnine kada se useljavate u nju, naročito ako to radite prvi put, prva stvar koju morate da zapamtite jeste činjenica da ovo verovatno nećete moći da uradite lako i brzo, nego ćete morati da utrošite izvesno vreme da biste došli do rešenja. Prvi korak je obično i najteži, ali ako njega uradite pravilno, sve će vam kasnije ići mnogo lakše i brže, te dobro razmislite o svojoj nekretnini i pronađite način da je podelite na nekoliko delova.

Drugim rečima, podelite svoj stan u pravougaone delove kojima ćete lako i brzo izračunati površinu, a ostavite ostale delove za kasnije, naročito ako se radi o nekim nestandardnim delovima stana, zastakljenim terasama, delovima neobičnog oblika, itd. Kada utvrdite gde vam se nalaze pravougaone površine, počnite sa njihovim merenjem i množenjem dimenzija ne biste li dobili kvadraturu ovih prostora. Naravno, uvek imajte što duži metar kod sebe prilikom ovih merenja ili pak laserski metar koji će vam umnogome olakšati i ubrzati ovaj postupak.

Naučite razliku između korisnih i ostalih površina

Kada ste dobili sve mere i pomnožili ih da dobijete kvadrature pravougaonih prostora, možete da nastavite dalje i da se posvetite nekim nestandardnim delovima svog stana koji, premda izgledaju neobično ili deluju previše malo, ipak ulaze u njegovu ukupnu kvadraturu. Prostori kao što su terase, ostave, balkoni, lođe i slični prostori mogu da vam znače mnogo za život, naročito ako ih koristite za skladištenje ili za odmor na svežem vazduhu.

Međutim, morate imati na umu da ovi prostori nisu klasični prostori, odnosno da se ne smatraju korisnim površinama za život, zbog čega se njihova kvadratura ne računa kao površina drugih prostora u stanu (dnevne sobe, spavaćih soba, kuhinje, trpezarije, toaleta i kupatila). Umesto toga, lođe se računaju kao 30% korisne površine, a balkoni, terase, podrumi, tavanske prostorije i drugi objekti kao 30% korisne površine. Ovo je važno da znate i kada kupujete novi stan, naročito ako vas interesuje sve popularnija novogradnja u kojoj ćete sigurno imati mesta za sve svoje stvari i za život, ali svakako je dobro da znate na koliko ćete tačno prostora moći da računate.

Izračunajte kvadraturu u potkrovlju

Potkrovlje je još jedan važan element mnogih stanova i zgrada, posebno novih zgrada u različitim delovima Beograda koje koriste sve mogućnosti da kupcima i stanodavcima pruže što više mogućnosti za udoban i kvalitetan život. Ipak, kako je situacija sa potkrovljem nešto specifičnija od ostalih stanova koji su dostupni na tržištu, izračunavanje korisne površine stana predstavlja nešto kompleksniju operaciju.

Naime, prvo treba razjasniti kolika je površina stana čija je visina od poda do plafona iznad 1.6 metara, granice koja označava korisnu površinu. Kod njih se računa 60% od ukupne kvadrature, a tako dobijena površina često se u žargonu naziva i „redukovanom“ površinom. Površina kod koje je visina krova ispod 1.6 metara ne uzima se u obzir prilikom kupovine i prodaje, ali je ovaj prostor svakako koristan i u njega možete sakriti ugradne plakare ili ostavu koja će vam rasteretiti ostale delove životnog prostora i učiniti vaše svakodnevno funkcionisanje jednostavnijim i lakšim.

 

Izračunati površinu stana nije lako, ali je vrlo korisno znati kako da to uradite na pravilan i brz način. Ovo je proces koji uključuje nekoliko koraka, a ako pristupite ovom zadatku metodično i detaljno, sigurno ćete doći do tačnog odgovora. Ovo može da vam bude vrlo korisno kada prodajete ili kupujete nekretninu, te se posvetite ovom procesu što pre!

error: Content is protected !!