Zabava

Kako se pripremiti za prvo samostalno stanovanje?

Prvo samostalno stanovanje je jedan od najvažnijih koraka u životu, i baš zato je važno da sve isplanirate na vreme, kao i da novi dom prilagodite sebi u najvećoj meri. To nije uvek lako, jer samostalno stanovanje podrazumeva i niz novih okolnosti i obaveza o kojima ranije verovatno niste morali da razmišljate.

Ipak, život odraslih uključuje i slatke muke, pa krenimo od onih na koje bi najpre trebalo obratiti pažnju pri useljavanju u novi stan.

Opremite se kvalitetnim kućnim aparatima

Najvažniji kuhinjski aparati su krucijalni elementi svakog dobro održavanog domaćinstva, pa bi pri kupovini stvari za samostalno stanovanje, prvo trebalo obezbediti kvalitetne uređaje za održavanje stana, kuvanje, spremanje i slično.

Na primer, svakom stanu je potreban kvalitetan usisivač koji će trajati, pa je važno da se u startu odlučite za dobre uređaje za koje ste sigurni da će vas služiti dug vremenski period. Takođe, obratite pažnju na dobru peglu, praktičan frižider, čvrsto posuđe i sve ono što ćete svakodnevno koristiti. Na ovakim stvarima se ne štedi, jer nije u pitanju dekoracija već realna potreba svakog doma.

Prilagodite enterijer sebi, a ne trendovima

Uređenje enterijera nije nimalo laka stvar, pogotovo ako ne možete da se odlučite da li želite da ga prilagodite sebi, ili aktuelnim trendovima koji vrište sa naslovnih strana časopisa za uređenje domova. Rešićemo vam dilemu – nema tog trenda koji može izgledati dobro ukoliko vam nije udoban, praktičan i po vašem ukusu.

Prema tome, u izboru nameštaja, boja, rasporeda prostorija i drugih stvari uzmite u obzir prvenstveno svoje potrebe, navike i preferencije, pa ih tek onda prilagodite trendovima u meri u kojoj vaš lični komfor neće biti narušen.

Na kraju krajeva, dekorativni detalji imaju sjajnu moć transformacije enterijera, pa ukoliko se odlučite za neutralan stil uređenja, uvek ga možete obogatiti i menjati slikama, jastučićima, cvećem i raznim sličnim motivima.

Rešite se suvišnih stvari pre useljenja

Dok pakujete stvari za selidbu u novi stan, napravite pažljivu selekciju stvari i ponesite samo ono što vam je zaista potrebno, funkcionalno i što ima neku svrhu. Stara odeća koju ne nosite ili suvišne kutije koje će vam samo zauzimati neki ćošak su nepotrebne, pa je najbolje odmah da ih odvojite od stvari koje želite da nosite u novi dom.

Ako nešto ne funkcioniše najbolje, odnesite to na popravku, tako da novi život u novom stanu počne uz optimalno uređen prostor ispunjen lepim, korisnim i funkcionalnim stvarima.

Napravite plan održavanja doma koji ćete poštovati

Ako ste živeli sa cimerom ili cimerkom, ili delili ključ sa roditeljima, bratom/sestrom, verovatno niste mnogo vodili računa o planiranju sređivanja stana. Znali ste kojim danima je to vaša dužnost i redovno ste je izvršavali, dok ostalim danima prosto niste razmišljali o ovim stvarima jer ste znali da će neko to da obavi umesto vas. Sada je situacija drugačija.

Živećete sami, a to znači da će u stanu sve biti onako kako vi to uredite. Zato vam je potreban plan čišćenja i sređivanja koga ćete se pridržavati, kako bi u stanu sve bilo uredno i prijatno za boravak.

Opremite kutak za kućnog ljubimca

Ukoliko imate kućnog ljubimca, onda vam je jasno da stan mora da se dopadne i njemu. Dakle, jedan kutak je potrebno da opremite samo za njega, kako bi uživanje bilo obostrano. Pet shopovi i tržni centri nude ogroman izbor elemenata, opreme, pa čak i nameštaja za kućne ljubimce, pa definitivno postoji niz načina da svom ljubimcu ugodite u najvećoj mogućoj meri.

Prvo samostalno stanovanje je veliki korak kome je potrebno posvetiti se, pa savetujemo da detaljno isplanirate sve segmente uređenja novog doma, kao i preselenja, u čemu će vam biti potrebna pomoć porodice ili prijatelja. 

Pratite nas FB