Zabava

Evo kako da prepoznate kada je vreme za automehaničara

Svaki automobil, ma koliko bio star, zahteva redovno održavanje. Mali i veliki servis vozila nisu samo puka forma koju treba zadovoljiti, već su i te kako korisni za automobil, ali i za vlasnika, pre svega zbog njegove, ali i bezbednosti svih drugih učesnika u saobraćaju.

Informacije u vezi cena šlep službe definitivno su prva stavka o kojoj ćete morati da se raspitate ukoliko vas auto izda usred vožnje, onda kada se najmanje nadate, jer će biti neophodno da ga na bezbedan način prevezete do servisa i ustanovite zbog čega se dogodio kvar, kao i da isti otklonite.

U nastavku teksta saznajte koji su to signali koje vam vozilo daje, a koje nikako ne smete zanemarivati ukoliko ne želite da dođe do neočekivanih kvarova, a takođe i ukoliko želite da sačuvate novac koji biste davali na sanaciju još većih kvarova koji nastaju kada se ne reaguje na vreme.

Neuspelo pokretanje automobila može biti znak za uzbunu

Iako razlozi za poteškoće sa paljenjem automobila mogu biti zaista bezazleni, istina je da ih ne treba zanemarivati, posebno ukoliko se ponavljaju. Međutim, čak i kada je reč o nekim naizgled bezazlenim uzrocima ove pojave, na duže staze može doći do uništavanja katalizatora usled nagomilavanja nesagorelog goriva ili oštećenja zamajca.

Zvuk kucanja pri paljenju i gašenju motora i trzanje prilikom pokretanja vozila

Ovo su signali koje daje plivajući zamajac, pre nego što se sasvim raspadne. Takve znake nipošto ne treba zanemarivati jer postoji mogućnost da vas auto izda kad se najmanje nadate ili da plivajući zamajac prouzrokuje još veću štetu na automobilu, za čije saniranje može biti potrebno više i vremena i novca.

Indikator punjenja akumulatora uključuje se za vreme vožnje

Kada se tokom vožnje uključuje svetlo koje simbolizuje akumulator, to je znak da punjenje nije dovoljno. Ukoliko dođe do takve situacije sa vašim automobilom, automobil će možda moći da se kreće još nekoliko kilometara, dok se struja ne ugasi.

Ukoliko indikatorska lampica svetli lagano, obično treba proveriti četkice, kao i da li postoji kvar u elekronskom delu reglera. Pucanje kaiša alternatora takođe može izazvati paljenje indikatora punjenja, a to je veoma ozbiljan znak, pošto može dovesti do toga da se motor nedugo zatim pregreje.

Miris goriva u vozilu

U prošlosti ovakva pojava nije bila retkost, niti je bila znak za uzbunu. Skoro u svakom automobilu redovno se osećao miris benzina, pa tako nešto nije čudilo ni vozača ni ostale ljude u vozilu. Međutim, kada je reč o automobilima novije generacije, to je alarmantan znak jer može da ukazuje na to da bi se vozilo moglo čak i zapaliti.

Takođe, ukoliko na samom početku vožnje osetite u autu slabiji miris goriva, nemojte ga zanemarivati, a slušajte i zapažanja svojih saputnika. To je prilika da reagujete na vreme, umesto da nastavljate vožnju i naviknete se na taj miris, što bi moglo biti i kobno po vas.

Auspuh koji je suviše bučan signal je rđe i curenja izduvnih gasova

Nikako ne treba ignorisati činjenicu da je auspuh promenio svoj zvuk, te da se čuje mnogo bučnije nego što je to uobičajeno. To je obično znak da izduvni sistem koji je zarđao gubi svojstvo nepropusnosti, što može uzrokovati više nepoželjnih pojava: da izduvni gasovi počnu da se osećaju u samom vozilu, ugrožavajući putnike, zatim da takav auspuh otpadne i nanese ozbiljnu štetu vašem autu (kakva je oštećenje branika) ili onom koji se nalazi iza vas, a takođe može doći i do požara.

Iako takav zvuk može podsećati na zvuk pravih sportskih ‘zveri’ na drumu, nikako nije prijatan efekat za običan putnički automobil, pa ga nikako ne treba zanemarivati, već treba pronaći uzrok takve buke.

Merač temperature nalazi se blizu crvenog polja ili je u njemu

Kada dođe do ovakvih scenarija, često su sekunde presudne. Pravovremenim reagovanjem može se sprečiti da se motor pregreje, posebno ukoliko merač temperature zađe u crveno polje. Motor može biti značajno ugrožen ovakvim problemom. Uzrok ove pojave može biti nedostatak rashladne tečnosti, nepravilan rad termostata ili kvar pumpe za vodu.

Nadamo se da ćete obratiti pažnju na ‘disanje’ svog ljubimca na četiri točka, da nećete prenebregnuti znake koje vam šalje, kao i da će vam nekoliko najčešćih alarmantnih situacija pomenutih u ovom tekstu biti signal da se ozbiljno pozabavite svojim vozilom i da uz pomoć stručnog lica na vreme otklonite smetnje u njegovom radu.

izvor fotografija

https://www.pexels.com/photo/white-jeep-cherokee-suv-near-stacked-brown-pallet-boards-119435/

https://www.pexels.com/photo/white-bmw-sedan-parked-beside-tree-100656/

https://www.pexels.com/photo/blue-bmw-coupe-892522/

Autor teksta:

Agencija za digitalni marketing Avokado

Pratite nas FB
error: Content is protected !!