Podvodni ragbi: Tia Malogajski i Katarina Radivojević učestvovale na međunarodnom kampu u Grčkoj

Mlade Kikinđanke Tia Malogajski (14) i Katarina Radivojević (12) učestvovale su od 26. do 29. jula na internacionalnom kampu u grčkom gradu Volosu, koji je okupio dame koje se bave podvodnim ragbijem. Na kampu je učestvovalo trideset pet devojaka iz Australije, Singapura, Švedske, Nemačke, Austrije, Grčke, Srbije i drugih zemalja. 

Domaćin kampa bio je atinski klub Fusalis, a vodila ga je iskusni trener iz Švedske, An Sofi Krakau. Na kampu se prvenstveno razmatrala taktika igranja podvodnog ragbija, teoretski i praktično. Vrhunac kampa je bio trening turnir na kome su ekipe bile sastavljene od devojaka iz različitih država i klubova.

Sve devojke su starije od naših devojčica minimum 10 godina ali nijednoj nije bio problem da pomaže i uči naše devojčice. Tia i Katarina su se borile maksimalno bez obzira na godine i pobrale simpatije ostalih devojaka. Iako najmlađa igračica na turniru Katarina je uspela da postigne i jedan gol. Nažalost, ove godine su samo dve devojčice iz kluba išle na trening kamp, jedinstven u svetu, zbog nedostatka novca i podrške klubu i ženskom podvodnom sportu – kaže trener ronilačkog kluba „Orka“, Stojan Bogosavljev.

Podvodni ragbi je igra stara oko 50 godina. U nekim državama se igra u nekoliko liga, postoje regionalne lige i evroliga, a od ove godine uvedena je i evroliga za juniore. Podvodni ragbi se igra u bazenu minimalne dubine 3,5 metra sa loptom koja se može dodavati pod vodom i koja tone. Na dnu bazena su dve korpe-golovi, a ekipa je sastavljena od 6+6 igrača, 6 u vodi i 6 letećih zamena.

U Srbiji i bližem okruženju samo Ronilački klub Orka iz Kikinde igra podvodni ragbi. Do sada je klub iz našeg grada učestvovao na trening kampu u Budimpešti i  na dva turnira, otvorenom prvenstvu Nemačke i turniru u nemačkom gradu Pesneku. Klub je ogranizovao dva trening kampa za decu, jedan u Rumi i jedan u Kikindi, kao i jedan turnir u našem gradu. U narednom periodu klub će učestvovati na turnirima u Švajcarskoj, Mađarskoj i Nemačkoj.

error: Content is protected !!