Zorana Vojnović Buljin i njena ćerkica Mira napravile najbolju krompirušu na „Pitijadi“, pita za „Ginisa“ oborila rekord za 2 centimetra
Najbolju krompirušu na 14. po redu Pitijadi, koja je održana danas na prostoru Sportskog centra „Sloboda“ u Novim Kozarcima, napravila je Zorana Vojnović Buljin iz Novih Kozaraca, uz veliku pomoć svoje šestogodišnje ćerke Mire. Vredne dame iz Udruženja žena Novi Kozarci su ovoga puta napravile pitu dugu 30 metara i 55 centimetara, i oborile sopstveni rekord za 2 centimetra.
Prema oceni žirija, koji je uzimao u obzir izgled, odnos fila i testa, ukus, način pravljenja pite, najbolju krompirušu na 14. Pitijadi napravila je Zorana Vojnović Buljin, kojoj je mnogo pomogla njena ćerka Mira, koja je danas napunila šest godina:
–Prvi put sam učestvovala na Pitijadi, baš na ćerkin rođendan, koja mi je i pomagala, i osvojila sam prvo mesto u jakoj konkurenciji. Naučila sam od bake da pravim krompirušu, a potrebno je oko sat vremena da je napravim -izjavila je Vojnović Buljin.
Jedno od najznačajnijih gastronomskih takmičenja na teritoriji našeg grada pokrenuo je Novokozarčanin Milorad Majkić, a značaj Pitijade se ogleda u čuvanju tradicionalnih jela od zaborava:
–Ove godine je učestvovalo šezdeset pita iz Kumana, Kikinde, okolnih sela i Česterega. Bila je jaka konkurencija i što se tiče broja pita ali i kvaliteta, tako da je žiri imao baš težak zadatak -rekla je Jadranka Stupar, predsednica Organizacionog odbora „Pitijade“.
Boja Oljača, predsednica Udruženja žena iz Novih Kozraca, kaže da je ovogodišnja pita za „Ginisa“ oborila dosadašnji rekord za dva centimetra:
–U pravljenju pite za Ginisa, učestvovalo je šest žena, koje su imale oko dvadesetak pomoćnika. Utrošeno je 26 kilograma krompira, 25 kilograma brašna, deset kilograma luka, kao i ulje, so i biber – rekla je Oljača.
Grad Kikinda je i ove godine podržao organizovanje „Pitijade“, a manifestaciju je posetio i gradonačelnik Nikola Lukač:
–I ove godine je u konkurenciji bio jako veliki broj pita od krompira, a najbolja je pobedila. Očuvanje tradicije i prenošenje recepata sa kolena na koleno je i donelo pobedu -rekao je Lukač.