INFO Servis

„Zajednici zajedno 2021“: NIS ulaže 107,5 miliona dinara u ekološke projekte

Gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač juče je u Palati Srbije svečano potpisao Memorandum o saradnji i razmeni sporazuma o saradnji u okviru programa „Zajednici zajedno“ 2021. godine. Kikinda je jedna od 12 lokalnih samouprava koje sa kompanijom NIS sarađuju u okviru ovog programa. Ove godine, uprkos izazovnom periodu, za program „Zajednici zajedno“ izdvojili su sredstva u iznosu od 107,5 miliona dinara, koja će biti usmerena na podršku ekološkim projektima, odnosno na unapređenje zaštite životne sredine u ovim gradovima i opštinama kroz uvođenje sistema solarnog napajanja i osvetljenja, zamenu kotlova, uređenje javnih gradskih parkova i parkovskih površina, sadnju autohtonih vrsti biljaka, postavljanje inovativnih ekoloških parkovskih elemenata, solarno osvetljenje parka, postavljanje reciklažnih kanti i kontejnera.

Potpisivanjem Memoranduma se definišu oblasti ulaganja kompanije NIS, u sklopu programa „Zajednici zajedno“ 2021. godine, koji se zasniva na društvenoj odgovornosti koji kompanija NIS sprovodi u partnerskim gradovima i opštinama, širom Srbije, i u okviru kojeg je već 13 godina posvećena realizaciji aktivnosti, sa ciljem unapređenja uslova u zajednici i poboljšanja kvaliteta života njenih građana.

Ove godine, uprkos izazovnom periodu, za program „Zajednici zajedno“ izdvojili su sredstva u iznosu od 107,5 miliona dinara, koja će biti usmerena na podršku ekološkim projektima: ka energetskoj efikasnosti i ka inovacijama iz oblasti životne sredine (inovacije u uređenju parkova). U želji da nastavi da pozitivno utiče na ekologiju i da unapređuje stanje životne sredine u Srbiji, kompanija NIS potpisala je juče Memorandum o saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom zaštite životne sredine Republike Srbije o zajedničkoj realizaciji ekoloških projekata. Takođe, razmenjeni su i sporazumi o saradnji između NIS-a i lokalnih samouprava širom Srbije, koje su partneri NIS-ovog programa društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“. Ove godine, sporazumi su fokusirani na podršku ekološkim projektima koji će biti realizovani u 12 gradova i opština u Srbiji u kojima kompanija sprovodi najveći deo svojih poslovnih aktivnosti – Beogradu, Novom Sadu, Požarevcu, Nišu, Čačku, Zrenjaninu, Pančevu, Кikindi, Кanjiži, Novom Bečeju, Srbobranu i Žitištu. Ukupna sredstva u iznosu od 107,5 miliona dinara biće usmerena na unapređenje zaštite životne sredine u ovim gradovima i opštinama kroz uvođenje sistema solarnog napajanja i osvetljenja, zamenu kotlova, uređenje javnih gradskih parkova i parkovskih površina, sadnju autohtonih vrsti biljaka, postavljanje inovativnih ekoloških parkovskih elemenata, solarno osvetljenje parka, postavljanje reciklažnih kanti i kontejnera.
Na svečanosti u Palati „Srbija“ Memorandum su potpisali Кiril Tjurdenjev, generalni direktor kompanije NIS, Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka energetike i rudarstva, kao i Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine. Manifestaciji su prisustvovali i predstavnici lokalnih zajednica, učesnica programa „Zajednici zajedno“, u čije ime se prisutnima obratio Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Potpisivanjem sporazuma o saradnji između NIS-a i 12 lokalnih zajednica ujedno počinje i ovogodišnji konkurs „Zajednici zajedno“. O izboru projekata odlučivaće Кomisija sastavljena od predstavnika kompanije NIS, lokalnih samouprava, Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva rudarstva i energetike. Svi uslovi i propozicije javnog konkursa „Zajednici zajedno“ koji traje do 5. jula 2021. godine mogu se naći na sajtu https://www.nis.eu/zajednici-zajedno/, a rezultati konkursa biće objavljeni do 15. septembra 2021. godine. Od 2009. godine NIS je u okviru programa „Zajednici zajedno“ u razvoj lokalnih zajednica uložio oko 1,4 milijarde dinara i realizovao više od 1.000 projekata.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!