INFO Servis

Uspešno završen projekat “Unapređenje povezanosti Banata 2“

Prekogranični projekat „Unapređenje povezanosti Banata 2“  i zvanično je uspešno okončan. U okviru ovog dvogodišnjeg projekta, između ostalog, rehablitovano je 1,8 kilometara državnog puta od Kikinde prema Nakovu, postavljeno je 280 solarnih svetiljki duž biciklističke staze od grada ka graničnom prelazu, ugrađen video nadzor, a sanirano je i 1,5 kilometara puta sa rumunske strane. Projekat vredan 1,3 miliona evra realizovali su JP „Putevi Srbije“, Grad Kikinda, Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj Banat i Opština Žombolj. Uspešno realizovan projekat predstavljen je na završnoj konferenciji u Svečanoj sali Gradske uprave Kikinda:

-Iza nas je još jedna uspešno realizovana saradnja preko IPA prekograničnog projekta koja samo potvrđuje saradnju između Rumunije i Srbije i postojanja i negovanja partnerskih odnosa svih učesnika u ovom projektu. Brojni su projekti realizovani preko IPA projekata kao što su Povezanost Banata 1, kada smo imali izgradnju biciklističke staze na relaciji Kikinda – Nakovo – Lunga, ali smo uspešno relaizovali i projekat Povezanost Banata 2, u okviru kog smo postavili solarnu rasvetu duž biciklističke staze, asfaltirali jedan deo puta na relaciji Kikinda – Nakovo. Upravo ova saradnja sa opštinom Žombolj i našeg grada i uopšte naše saradnje Srbije i Rumunije, dobila je na kvalitetu otpočinjanjem realizacije IPA projekata. Važno je da se saradnja nastavi, da se produbi, da i dalje jačaju odnosi svih regionalnih činilaca, da radimo i dalje na umrežavanju ideja i iskustava, a sve kako bi podigli kvalitet života svim građanima u regionu – istakla je Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika Kikinde.

-Projekat ‘’Povezanost Banata 2’’ je nastavak projekta ‘’Unapaređenje povezanosti Banata’’ koji je realizovala potpuno ista ekipa. U okviru ovog programa, naše preduzeće je radilo na rehabilitaciji puta od Kikinde do Nakova u dužini od 1,8 kilometara, to je sve urađeno na vreme, tačno kako se i projekat završio. Svi su dali svoj doprinos, svi su uradili sve što je trebalo. Od dve godine koliko je trajao projekat, mi smo godinu i po dana bili u kovidu, tako da ništa nije moglo da se radi, sve je bilo zatvoreno, nismo mogli normalno da sarađujemo, ali smo uspeli, došli na završnu konferenciju i zaista se nadam da ćemo i u narednom periodu dobiti još određenih sredstava kako bi nastavili ovako lepu i uspešnu saradnju – dodao je Milorad Martinov, predstavnik JP ‘’Putevi Srbije’’.

Projekat „Unapređenje povezanosti Banata 2“ finansiran je u okviru Intereg IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija- Srbija.

-Najvažnije što je urađeno na teritoriji opštine Žombolj, u okviru ovog velikog prekograničnog pojekta je dužina od 1.740 metara lokalnih puteva na teritoriji opštine kao i sređivanje dodatnih parking mesta u zoni Železničke stanice. Od ukupnog budžeta sa naše strane, oko 80 odsto je izdovjeno za realizaciju infrastrukturnih radova. Najvažniji cilj nam je da u okviru projekta poboljašmo infrastrukturu, tako da se ne zaustavljamo, radićemo na drugim oblastima takođe bitnim za kvalitetan život, mislim na kulturu, na sport i druge oblasti. Mogu da kažem da je u najavi i drugi projekat o saradnji Kikinde i Žombolja kojim ćemo urediti obale jezera, dok će Kikinda rekonstruisati Sportski centar ‘’Jezero’’. Projekat je u kategoriji velikih infrastrukturnih projekata za period 2022-2028. i trenutno se očekuje potvrda Evropske komisije  – dodao je Adrijan Almažan, predstavnik projektnog tima opštine Žombolj.

Granični prelaz Nakovo-Lunga trajno je otvoren novembra 2014. godine, a granicu na ovom mestu mogu da pređu putnička vozila, teretna vozila nosivosti do 3,5 tona, kao i kombi vozila sa maksimalno devet putnika. U saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova, Grad Kikinda pokrenuo je inicijativu da prelaz radi 24 časa, uz mogućnost prelaza autobusa i svih teretnih vozila.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!