Učenici OŠ „Đura Jakšić“ ponovo najbolji u kvizu „Pokaži svetu kako čuvaš Planetu“

Pokret gorana Kikinde, Kancelarija za mlade i Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača, uz pokroviteljstvo Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, organizovali su danas u Kulturnom centru ekološki kviz „Pokaži svetu kako čuvaš Planetu“, namenjen učenicima petog i šestog razreda. Nakon kvalifikacionog dela i finala, prvo mesto, kao i prošle godine, zauzeli su učenici OŠ „Đura Jakšić“ , drugo OŠ ,,Sveti Sava“ , a treći su bili učenici OŠ ,,Milivoj Omorac“ iz Iđoša. 

 

Zeleni kviz obuhvata razne praktično oblikovane aktivnosti, koje podstiču razvoj svesti kod mladih o značaju i mogućnosti očuvanja, racionalnog korišćenja i unapređenja životne sredine. Sadržaj praktičnih aktivnosti u zelenom kvizu odnosi se na pravilno razvrstavanje otpada, reciklažu, poznavanje pojmova o životnoj sredini i ulogu čoveka u održavanju i zaštiti životne sredine:

Glavni cilj kviza je širenje ekološke svesti mladih. Interesovanje je bilo veliko, tako da je osam škola iz grada i okolnih sela uzelo učešće. Svi učesnici kviza dobili su mlade sadnice listopadnog drveća, dok su finalisti dobili „zelene vaučere“ koje će moći da zamene za sadnice po sopstvenuom izboru i njima oplemene školu i svoju sredinu – rekla je Nevena Mesaroš Oličkov iz Pokreta gorana Kikinde. 

I ovoga puta u realizaciji kviza učestvovali su volonteri Kancelarije za mlade: 

Kancelarija za mlade je i ove godine podržala inicijativu Pokreta gorana za podizanje svesti kod mladih o očuvanju životne sredine i o ekologiji– rekla je Dunja Ćešić, koordinatorka Kancelarije za mlade. 

Miroslava Narančić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralnii razvoj, pohvalila je organizaciju „Zelenog kviza“ i istakla značaj buđenja ekološke svesti kod građana svih uzrasta:

Ekološka edukacija je važan korak ka budućnosti i predstavlja zahtevan i dugotrajan posao. Veoma je važno upoznati prirodu i naučiti na koji način možemo da je štitimo, zbog čega Sekretarijat podržava sve što ima za cilj unapređenje životne sredine – istakla je Narančić. 

error: Content is protected !!