U susret Svetskom danu Roma: Organizovan turnir u fudbalu

Uoči Svetskog dana Roma, koji se obeležava 8. aprila, udruženja građana „Ki Rota“ i „Romski oblak mašte“ danas su na prostoru bivše kasarne u našem gradu organizovali turnir u fudbalu. Prethodnih godina, ovaj datum obeležavan je kolažnim kulturno-umetničkim programom, dok je ovoga puta akcenat stavljen na sportske aktivnosti: 

Imali smo i ovoga puta veliku podršku i pomoć lokalne samouprave, Gimnazija „Dušan Vasiljev“ nam je ustupila mreže za golove, a OFK „Kikinda“ nam je donirao lopte. U operativnom planu mobilnog tima Roma, jedna od važnih stavki je i sport, tako da ćemo i ubuduće organizovati slične aktivnosti. Dodao bih i da je ekipa našeg udruženja prošle godine na turniru u Horgošu osvojila prvo mesto – kaže Željko Radu, predsednik Udruženja „Romski oblak mašte“.

Kikinda je grad koji iz dana u dan pokazuje koliko brine o romskoj zajednici, koliko joj pomaže i koliko ona napreduje. Događaj su svojim prisustvom podržali gradonačelnik Nikola Lukač, predsednik Skupštine grada Mladen Bogdan i član GV Dragan Pecarski. Kako je na današnjem skupu istaknuto, integracija Roma u našem gradu je u zaletu:

Danas šaljemo jako lepu sliku iz našeg grada, koja pokazuje kako se Romi bave sportom i kako im svi pružamo veliku podršku. Grad iz budžeta izdvaja sredstva za pomoć ugroženim kategorijama stanovništva, marginalizovanim grupama i nacionalnim manjinama. Osim toga, biće realizovana i dva projekta u cilju unapređenja položaja Roma, u saradnji sa nemačkim GIZ-om i sa Stalnom konferencijom gradova i opština– rekao je Mladen Bogdan, predsednika Skupštine grada. 

Prema nezvaničnim podacima, na teritoriji našeg grada živi oko 3 hiljade pripadnika romske populacije. 

error: Content is protected !!