Banatsko Veliko Selo domaćin Seoskih igara Sportskog saveza

U Banatskom Velikom Selu svečano su otvorene „Seoske igre“, ekipno takmičenje u različitim sportskim disciplinama, koje je okupilo timove iz Mokrina, Nakova, Novih Kozaraca i sela domaćina. Pobednik ovog takmičenja ostvariće plasman na regionalno, a pobednik tog nivoa imaće priliku da na republičkom nadmetanju osvoji izgradnju sportskog terena u svom selu. Događaj je organizovao Sportski savez Kikinde, uz podršku Sportskog saveza Vojvodine i Sportskog saveza Srbije. 

Ekipe iz četiri sela sa teritorije našeg grada takmičile su se danas u Banatskom Velikom Selu u deset sportskih disciplina, među kojima su mali fudbal, odbojka, nadvlačenje konopca, trka u džaku,  obaranje ruku, skok udalj iz mesta, prevlačenje štapa, poligon, bacanje kamena s ramena i šah:

Discipline su malo zahtevnije, tako da je verovatno to razlog što su se samo četiri sela prijavila, ali smo dobili potvrdu da će naredne godine biti više učesnika. Nadam se da ćemo se i ove godine pokazati kao jako dobri domaćini, kao i prošle godine u Mokrinu – rekla je Jelena Čudanov, predsednica Sportskog saveza Kikinde.

Seoske igre Sportskog saveza Srbije prvi put su organizovane pre šest godina, kada je učestvovalo samo pet opština, dok sada ima oko 40 učesnika:

Kikinda će biti i jedan od osam gradova domaćina regionalnog nivoa ovog takmičenja, koje će biti održano u avgustu. Nakon toga sledi republičko takmičenje, čiji će pobednik dobiti izgradnju rukometnog terena u svom selu – rekla je Marina Jovičić, pi-ar Sportskog saveza Srbije. 

Događaju je prisustvovala i Jasmina Juras, predsednica Sportskog saveza Vojvodine:

Seoske igre su jedan jako lep događaj, koji nas vraća u detinjstvo i podseća na običaje i tradiciju. Nadam se da će neko od ovih sela koja se danas nadmeću u Velikom Selu proći dalje i da ostvariti dobar rezultat – rekla je Juras. 

Na prošlogodišnjem opštinskom takmičenju u Mokrinu pobedilo je Banatsko Veliko Selo, koje je učestvovalo na regionalnom takmičenju u Bogatiću:

Velikoselci, kao prošlogodišnji pobednici, i sada imaju motiv i veliku volju da se plasiraju dalje. Nadam se jako dobrim rezultatima i ove godine, jer je glavna nagrada poprilično stimulativna – rekla je Mira Pepić Pećanac, predsednica Saveta Mesne zajednice BVS. 

Gradonačelnik Nikola Lukač istakao je da ovakvi događaji okupljaju meštane i oživljavaju selo:

Trudimo se da ovakve manifestacije postanu tradicija. Svaka mesna zajednica na teritoriji našeg grada je poznata po dobrim organizacionim sposobnostima i po jako lepim manifestacijama, a lokalna samouprava će uvek sve to podržati – poručio je gradonačelnik Lukač. 

Grad Kikinda podržava ovakve manifestacije, što je i jasno definisano u Strategiji sporta, koja je nedavno usvojena:

Naše jasno opredeljenje je i razvijanje sporta i negovanje tradicije u seoskim sredinama. Ovo je zaista od velikog značaja za Kikindu, koja je grad sporta i sportskog turizma – naglasio je Dragan Pecarski, član GV zadužen za sport i omladinu. 

error: Content is protected !!