U Kikindi promovisano Takmičenje za najbolju inovaciju

Severnobanatski upravni okrug, u saradnji sa beogradskim Tehnološko-metalurškim fakultetom i novosadskim Fakultetom tehničkih nauka, organizovao je prezentaciju Takmičenja za najbolju inovaciju, kako bi se privukao što veći broj pojedinaca i kompanija sa teritorije našeg okruga, da uzmu učešće u ovom nadmetanju. U pitanju je državni projekat, koji Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija realizuje već skoro dve decenije, uz partnerstvo sa Privrednom komorom, Radio-televizijom Srbije, institucijama, privrednim društvima i medijima. Današnjem skupu u Gradskoj kući prisustvovali su predstavnici svih lokalnih samouprava sa teritorije našeg okruga, regionalnih privrednih komora iz Kikinde i Subotice, Udruženja preduzetnika, privrednih društava, kao i Poljoprivredne stručne službe.

Svi stanovnici Srbije, nezavisno gde žive, kakvog su obrazovanja ili starosti, mogu konkurisati na Takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u kategoriji „realizovana inovacija“, tako što će napraviti tim koji će stati iza određene inovacije, koja može biti neki proizvod ili usluga, koji se mogu naći na tržištu. Rok za prijavu je 5. maj: 

Bilo koja vrsta inovacije dolazi u obzir, važno je samo da postoji šansa da se otvore novi tržišni potencijali, za zamenu uvoza, za izvoz, za nadomeštanje usluga, proizvoda i procesa, kao i za izmenu načina poslovanja. Inovacije su jedini način da dođemo u takozvanu održivu konkurentsku prednost, odnosno monopol koji je zansovan na znanju – objašnjava prof. dr Vojin Šenk sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, koordinator takmičenja za najbolju inovaciju. 

Pre dve godine uvedena je i kategorija „inovativno selo“, sa ciljem da se pomogne razvoju sela, kroz pružanje stručne pomoći i motivisanju žitelja sela da stvaraju i razvijaju inovacije. Ova kategorija je namenjena stanovnicima sela koji imaju ideju ili viziju na koji način bi njihovo mesto moglo da se razvija u budućnosti:

Pravo učešća imaju predstavnici kompanija, poljoprivrednih gazdinstava ili udruženja registrovanih na teritoriji sela. Nakon formiranja tima, oni nekoliko meseci tokom trajanja takmičenja zajednički rade na akcionom planu, koji će biti okvir za budući razvoj njihovog sela -nadovezao se Vladimir Nikić, član organizacionog tima Takmičenja za najbolju inovaciju. 

Nakon prijave na takmičenje, organizuju se specijalizovane onlajn obuke i treninzi, a nakon toga i direktan rad sa učesnicima. Tokom trajanja obuka, neprekidno se odvija ocenjivanje i rangiranje napretka timova, a krajem godine, po tradiciji, organizuje se finale za svaku od kategorija:

Prepoznali smo ovo kao ideju vrednu pažnje, jer će lokalni preduzetnici i privredna društva imati priliku da dobiju neke informacije i kroz edukaciju nauče neke nove metodologije, a uz to će dobiti i priliku za promociju. Cilj nam je da Severnobanatski okrug prikaženo kao teritoriju na kojoj postoje tehnološke inovacije, gde možemo da stimulišemo sugrađane da učešćem u ovakvom projektu iskoriste sve benefite koje on pruža rekao je Miroslav Dučić, načelnik Severnobanatskog upravnog okruga. 

error: Content is protected !!