Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi: Uručena priznanja višestrukim davaocima i plakete „Široko srce“

Povodom obeležavanja Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, danas je u prostorijama Crvenog krsta upriličena svečana dodela priznanja višestrukim davaocima krvi, koji su dragocenu tečnost darovali 35, 50, 75 i 100 puta, kao i plaketa „Široko srce“ najhumanijim sredinama u tri kategorije. Kada je u pitanju naseljeno mesto, ove godine nagrađena je Mesna zajednica Mokrin, u kategoriji javnih preduzeća i ustanova priznanje je dobilo JP „Kikinda“, dok je, kao i prethodne dve godine, u konkurenciji srednjih škola nagradu zaslužila Tehnička škola. 

U sklopu današnje svečanosti u Crvenom krstu, nagrađeno je ukupno 4o višestrukih davalaca. Danijela Bjeljac, sekretarka Crvenog krsta, kaže da se uručivanjem ovih priznanja iskazuje poštovanje prema najhumanijem činu: 

U prethodnoj godini realizovana je 31 akcija, na kojoj je prikupljeno 1 787 jedinica krvi, čime smo ispunili plan koji smo napravili sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine. Klub mladih davalaca „25“ realizovao je 22 edukacije za srednjoškolce, kojima je bio obuhvaćen 381 učenik. U prošloj godini smo imali 218 prvih davanja krvi -rekla je Bjeljac. Plaketu Široko srce, u kategoriji preduzeća i ustanova, dobilo je Javno preduzeće „Kikinda“:

U našem preduzeću ima više od 30 redovnih dobrovoljnih davalaca krvi. Osim toga, JP „Kikinda“ kao društveno odgovorna kompanija, učestvuje i u promocijama davanja krvi, kao i u nekim drugim aktivnostima Crvenog krsta, kao što je Trka za srećnije detinjstvo  -kaže Čedo Gvero, direktor JP „Kikinda“. Plakete i priznanja dobrovoljnim davaocima uručila je i Dijana Jakšić Kiurski, zamenica gradonačelnika Kikinde, koja je istakla da je obeležavanje Svetskog dana dobrovoljnih davalaca prilika da se podigne svet o značaju davanja krvi, kao veoma humanog čina: 

Ovo je prilika i da kao društvo i lokalna zajednica zahvalimo višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi i da ukažemo da su oni zahvaljujući svojoj nesebičnosti, humanosti i plemenitosti nekome spasili život. Osim pojedinaca, i institucije čine da naš grad bude prepoznat kao humana sredina sa aspekta dobrovoljnog davanja krvi -rekla je Jakšić Kiurski. 

 

 

 

 

error: Content is protected !!