INFO Servis

Svečanom litijom i liturgijom obeležena slava grada: Policija stoički izdržala noseći veliku ikonu Svetog Nikole

Liturgijom u hramu Svetog Nikole i svečanom litijom centralnim gradskim ulicama, Kikinđani su obeležili slavu grada, letnjeg Svetog Nikolu.

U svečanoj atmosferi, na stotine građana predvođeni sveštenim ocima i pripadnicima Policijske uprave Kikinda, koji su ove godini nosili veliku ikonu Svetog Nikole, litija je krenula od hrama koji nosi ime ovog sveca, zatim je prošla pored Gradske kuće i nastavila se ulicama Vuka Karadžića, Braće Tatić, Generala Drapšina, delom Čanadske, Kralja Petra I, prošla pored Katoličke crkv, do samog hrama.

Dok je nepregledna povorka završila litiju do hrama, šestorica pripadnika kikindske policije ikonu  velikih dimenzija proneli su do samog ulaza u Gradsku kuću. Stoički su izdržali svetovni zadatak koji ima je ove godine dodeljen. Podsetimo, prethodne su tu misiju imali pripadnici vojske. Ikonu je pre tri godine uradila ikonopisac i slikarka Sandra Stanković.

Svečanoj litiji prethodilo je osvećenje žita ispred hrama Svetog Nikole, a nakon što je ikona proneta gradskim ulicama, usledilo je rezanje kolača u crkvi.

Slava se u Kikindi obeležava šestu godinu za redom, a kao i svake do sada, i ove je upriličeno proglašenje pobedničkog slavskog kolača, za čiju se utrku javi veliki broj takmičarki.

Svečana ceremonija i rezanje slavskog kolača biće upriličeno u svečanoj sali Gradske kuće.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!