INFO Servis

Prvi put, pa joj se posrećilo: Snežana je prvi put učestvovala i napravila najbolji slavski kolač

Najbolji slavski kolač, za slavu grada letnjeg Svetog Nikolu, imala je ove godine Snežana Narančić Danilov iz Udruženja žena Grada Kikinde. Prema oceni tročlanog žirija, ukusom, izgledom, mirisom i celokupnim utiskom, njen favorit izdvojio se od svih 15 pristiglih zlatno-žutih kolača.

Ovogodišnja vlasnica najboljeg slavskog kolača prvi put učestvuje na takmičenju za izbor najboljeg neozabilaznog dela slavske trpeze. Iznenađenje je još veće, jer ga je Snežana Narančić Danilov prvi put sama napravila sopstvenim rukama.

Mogu da kažem da sam zaista iznenađena, jer baš slavski kolač nikada nisam do sada napravila u životu. Normalno, mesila sam razna testa i slana i slatka, ali kolač nisam nikada. Pomislila sam da će žene koje redovno učestvuju na takmičenju, biti bolje. Pobeda mi dalje elan, volju i krila da nastavim da pravim još bolji slavski kolač-kaže Snežana, privatna preduzetnica za izradu suvenira.

Radmila Radulović iz Udruženja žena Novi Kozarci osvojila je drugu nagradu za kolač čiji su izgled i ukus takođe izvrsni, dok je Kosana Tatomir iz Udruženja žena Iđoš osvojila žiri neodoljivim ukusom svog okruglog favorita.

Rečima mudosti i promišljanja, okupljinima u svečanoj sali Gradske kuće, nakon rezanja slavskog kolača, obratio se sveštenik Slobodan Divljakov.

Živimo u svetu koji je vrlo turbilentan, u vremenu kada se različite civilizacije sukobljavaju i upravo moramo priznati da živimo u evropskoj civilizaciji koja je nastala na hriščanstvu. Sveti otac Nikola je primer istinskog i pravog Hristovog vojnika, onaj koji sebe žrtvuje za druge, ima ljubavi za svakoga. Ugledajući se na njega i mi u stvari ovaj svet činimo boljim. Zahvaljujući  Svetom Nikoli generacije ljudi izgrađuju se na ovom nepokolebljivom sistemu vrednosti koji se zove ljubav. Ljubav nije od ovoga sveta, ona je nelogična. S druge strane, daje ogromnu radost i sreću. Zato vam želim da ljubavlju budete stalno nadahnuti-rekao je protonamesnik u crkvi Uspenja Bogorodice u Ruskom Selu, Slobodan Divljakov.

Čestitke građanima Kikinde, povodom slave grada i zaštitnika, uputio je gradonačelnik Nikola Lukač, uz poruku da se svi pomole za boljitak sugrađana i bolju budućnost.

Od 2017. godine, Grad zajedno sa hramom Svetog Nikole zajednički slavi i održava litiju. Hram Svetog Nikole  star je preko 250 godina i tu tradiciju mi nastavljamo. U pravoslavnom običaju je da svaka porodica ima svoju krsnu slavu, a Kikinda ima lernjeg Svetog Nikolu. Danas bi trebalo svako da se pomoli za prosperitet, zdravlje i boljitak našeg grada, za svakog građanina Kikinde. U narednom periodu trebaće nam mnogo pomoći našeg zaštitnika i mudrosti da na ogromna iskušenja kojima smo svakodnevno izloženi pronađemo najbolja rešenja. Da u zdravlju, miru i stabilnosti, zajednički krenemo u bolju budućnost Kikinde, Srbije, ali i sveta-rekao je Lukač.

Kuma slave grada ove godine bila je pokrajinska poslanica Stanislava Hrnjak, koja je pozvala na jedinstvo, razumevanje i zajedništvo u vremenu punom iskušenja u kom se nalazimo.

U ovim izazovnim vremenima treba nam zajedništva, mnogo razumevanja, da slušamo  i razumemo jedni druge. Da u zajedništvu istrajemo u očuvanju nas samih, naših porodica, vere, razvoja grada i to je najvažnije. Verujem da nam je vera koja nas je danas okupila pokazala pravi put i da će zaštitnik našeg grada nas sačuvati. Iskreno se nadam, uz čestitke sugrađanima, da će vreme koje dolazi učiniti da budemo bolji ljudi, jer samo zajedno možemo da gradimo bolju budućnost za našu decu-rekla je Hrnjak.

Prethodno je u hramu Svetog oca Nikole održana liturgija, a potom i litija, kada je centralnim gradskim ulicama proneta velika ikona Svetog Nikole, koju je uz sveštenstvo i pripadnike policije pratio veliki broj Kikinđana.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!