Svečano otkriven i osveštan spomenik patrijarhu Arseniju Čarnojeviću u Ruskom Selu

Danas je u porti hrama Uspenija Presvete Bogorodice u Ruskom Selu upriličeno svečano otkrivanje i osvećenje spomenika patrijarhu Arseniju III Čarnijeviću, čiji je autor lokalni umetnik Dušan Belović. Događaju su prisustvovali episkop banatski Nikanor, Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici lokalne samouprave, Mesne zajednice, Udruženja ratnih dobrovoljaca od 1912. do 1918. i drugih organizacija. 

Arsenije III Čarnojević bio je pećki patrijarh i vođa velike seobe Srba u 17. veku. Tokom seobe, jedna porodična grana Čarnojevića naselila je Rusko Selo, u kojem se nalazi i njihova grobnica, koja predstavlja zaštićeno kulturno dobro:

Danas smo otkrili i osvetili spomenik, čiji je autor ruskoselski umetnik Dušan Belović. Spomenici su jako važni, jer nas podsećaju na identitet, koji nas definiše. Čovek kroz požrtvovanje i ljubav čini slavna i divna dela, tako i naši preci, među njima i Arsenije Čarnojević – rekao je protonamesnik Slobodan Divljakov. 

Gradonačelnik Nikola Lukač istakao je da ovaj spomenik treba sve nas da podseća na hrabrost i odvažnost patrijarha Arsenija III Čarnojevića:

Kada se setimo svega kroz istoriju, znamo da moramo da čuvamo jedni druge, pravoslavlje, da se u miru borimo za bolji život, da očuvamo srpstvo i da zajedno gradimo još bolju budućnost -rekao je Lukač. 

Događaju je prisustvovao i Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koji je istakao da je veoma važno negovanje kulture sećanja: 

Patrijarh Arsenije III Čarnojević bio je veliki sin srpskog naroda, vođa velike seobe Srba i bežanja od sigurne smrti, od čeljusti velikih sila i carstava. Deo tog naroda je i ovde, na severu Banata, našao svoj novi dom. Spasavajući Srbe od sigurne turske odmazde, Arsenije Čarnojević je spasao nadu da ćemo jednog dana obnoviti državu, što smo i učinili – poručio je Selaković. 

 

 

error: Content is protected !!