INFO Servis

Snežana Milovanov iznela časni krst iz Starog jezera

Dvadesetosmogodišnja Snežana Milovanov najbrže je doplivala do časnog krsta na Starom jezeru. Plivanje za bogojavljenski krst u Kikindi ove godine okupilo je 23 učesnika iz Kikinde i okoline, ali i Srbobrana. 

Danas su za bogojavljenski krst na Starom jezeru u našem gradu plivala dvadeset dva muškarca i jedna dama, koja je i bila najbrža. Časni krst iz Starog jezera iznela je Snežana Milovanov, mašinski tehničar po struci, zaposlena u Gerontološkom centru: 

Učestvovala sam danas prvi put i osećaj je izvanredan. Na ideju da učestvujem sam došla sinoć i prijavila sam se. Voda je ledena, ali je oko srca toplo -rekla je Snežana Milovanov. 

Prema rečima Stojana Bogosavljeva iz Ronilačkog kluba Orka, koji je jedan od organizatora, ove godine prijavila su se 23 učesnika, starosti od 18 do 68 godina: 

Drago mi je što smo uopšte bili u prilici da organizujemo događaj, s obzirom na epidemiju. Preduzeli smo sve mere da svaki rizik svedemo na minimum. U Kikindi nikad nije bilo važno ko će pobediti i uzeti krst. Važno je da sve više mladih učestvuje, a drago nam je i što dolaze i iz drugih gradova -kazao je Bogosavljev. 

Događajima u Novim Kozarcima i Kikindi prisustvovao je i gradonačelnik Nikola Lukač: 

Čestitam svim učesnicima, hrabrim momcima i jednoj devojci, koji su smogli snage da na ovaj način čuvaju tradiciju pravoslavlja i plivaju za časni krst. Momci su ovoga puta bili pravi džentlmeni i drago mi je što je dama iznela časni krst iz Starog jezera  -rekao je Lukač. 

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: „Ovo je sin moj i njega poslušajte“. U pitanju je jedan od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvešćuje voda koju narod uzma i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva. Crkve koje poštuju julijanksi kalendar Bogojavljenje obeležavaju 19. januara. 

 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!