INFO Servis

Sava Terzić Košničar pobednik 31. Svetskog prvenstva u tucanju farbanim uskršnjim jajima u Mokrinu

Na 31. Tucanijadi, odnosno Svetskom prvenstvu u tucanju farbanim uskršnjim jajima najtvrđe kokošije jaje imao je  Sava Terzić Košničar, šezdesetdevetogodišnji Mokrinčanin kojem je ovo četvrta titula od 1990. godine, kada je održano prve nadmetanje. On je u finalu pobedio Miloša Kovačića.

-Treba kokoška takva da se rodi, da je domaća rasa, ne može da je neki hibrid ili da je nosilja ili da je neka ukrštena rasa. Treba da su domaće rase i takva da se rodi, da jednostavno nosi jaka jaja – kaže Sava Terzić Košničar, svetski šamion.

Ove godine Svetsko prvenstvo u tucanju farbanim uskršnjim jajima održano je u sportskoj hali, učesnicima je bilo dozvoljeno da budu unutra, dok je publika mogla da sve prati online. Takođe, na varoškom trgu održan je vašar. Na Svetskom prvenstvu nadetalo se preko 80 takmičara:

-Takmičari su uglavnom Mokrinčani, iz Kikinde, Beograda, Novog Sada, imamo i takmičare iz Republike Srpske, ali mi njih doživljavamo kao domaće, jesu gosti, ali su pre svega naši zemljaci, tako da zvanično imamo i nekoga ko se takmičio sa strane – dodaje Živica Terzić, predsedik sudijske komisije.

Po svemu sudeći, najtvrđa kokošija jaja i dalje se proizvode u Mokrinu, iz razloga što se prema kokoškama postupa na najbolji mogući način, a jaja se biraju i zubima  testiraju mesecima.

-U Mokrinu se jaja biraju odmah posle Božića. Naši takmičari iz Mokrina se cele godine pripremaju za ovaj dan. Njima je jako bitno da budu prvaci, da osvoje titulu i zato je teško da titula svetskog prvaka ode iz Mokrina – podseća Živko Ugrenović, predsednik Mesne zajednice Mokrin.

Da se šampionska jaja i dalje čuvaju u Mokrinu, ali i da će takva praksa očigledno biti i narednih godina, pobrinuo se svetski prvak u juniorskoj konkurenciji, a to je Savin unuk, Ivan Terzić Košničar. 

31. Svetsko prvenstvo u tuanju farbanim uskršnjim jajima, kao i Vaskršnje svečanosti organizovala je Mesna zajednica Mokrin, uz podršku Grada Kikinde.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!