Saradnja SSŠ „Miloš Crnjanski“ i Gimnazije iz Albanije

Srednja stručna škola „Miloš Crnjanski“ iz našeg grada učestvuje u međunarodnom projektu razmene učenika sa Albanijom, u okviru kojeg je u toku uzvratna poseta 12 učenika i dva profesora iz Gimnazije iz Lješa. Vanja Tomašev, profesor stručnih predmeta u SSŠ „Miloš Crnjanski“, objašnjava da je u pitanju projekat „Superschools„, koji realizuje Organizacija za omladinsku saradnju, koju su napravile vlade Srbije, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine: 

Svaka škola koja je želela da učestvuje, pronašla je partnersku školu iz druge države i one su zajedno aplicirale za učešće u projektu, koji finansiraju Evropska unija i Nemačka. Moj kolega Damir i ja i 12 naših učenika posetili smo u junu Gimnaziju u Lješu u Albaniji i boravili tamo šest dana. Sada su oni kod nas u uzvratnoj poseti i bila je to lepa prilika da borave u našem gradu i tokom „Dana ludaje“. U okviru ove dve razmene, učenici su imali razne aktivnosti, radionice i posete, a cilj projekta je razbijanje predrasuda i zbližavanje naroda na zapadnom Balkanu  -rekao je Tomašev. 

Valentina Mickovski, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje istakla je da su ovakvi međunarodni projekti veoma značajni, jer se zasnivaju na negovanju međuljudskih odnosa i multikulturalnosti:

Projekat je podržala i Milica Vučićević, v.d. pomoćnika pokrajinskog sekretara za obrazovanje, koja nas je danas i posetila. Veoma mi je drago što smo imali priliku da pokažemo gostima iz Albanije gostoprimstvo, a u sklopu programa Dana ludaje mogli su i bliže da upoznaju našu kulturu i tradiciju. Kroz ovakve projekte, mladi imaju priliku da steknu sposobnosti i veštine koje će im biti potrebne u životu i koje su ključ uspeha za srećan život i uspešnu karijeru -rekla je Mickovski. 

error: Content is protected !!