Saradnja kikindske “Terre“, Akademije umetnosti iz Osijeka i Univerziteta “Polis“ iz Tirane

U svečanoj sali Dekanata Akademije za umetnost i kulturu u Osijeku, direktor Centra “Terra“, Aleksandar Lipovan i dekanica prof. dr Helena Sablić Tomić, potpisali su sporazum o saradnji ove dve institucije, dok je isti sporazum potpisan i u Univerzitetu Polis u Tirani sa zamenicom rektora univerziteta Elonom Karafili, i u kome, sa albanske strane, učestvuje odsek za umetnost i dizajn pomenutog univerziteta. 

Kako je u sporazumima istaknuto, institucije su se složile da će zajednički raditi na jačanju buduće saradnje i razvijanja kulturnih, umetničkih, naučnih i nastavnih iskustava u cilju promocije  ovih  aktivnosti i zajedničkih interesa. U svrhu promocije i realizacije aktivnosti studenti ovih institucije ce u sklopu svojih nastavnih aktivnosti praktičnu nastavu u oblasti skulpture održavati u ateljeu Terra u Kikindi kao deo dugogodišnjeg Terinog studentskog programa – Studentski kamp Terra . 

Buduci da rad i boravak u objektu stare ciglane i crepane odnosno danas Ateljeu Terra, koji ima status spomenika kulture od značaja za industrijsko nasledje, nudi sve raspolozive tehničke i tehnloške uslove za prenošenje  znanja, studentima se tokom programa paralelno prenosi i četrdeset godina integrisanog iskustva u radu sa glinom. Pored redovnih aktivnosti u sklopu ovog programa , profesori ovih institucija će i održati javne masterklasove, predavanja, prezentacije istraživanja ili projekata zainteresovanoj javnosti u Kikindi kao deo aktivnosti – Međunarodni masterclass Terra. 

Sve institucije su zainteresovane da zajednički učestvuju sa ovim programom na konkursu Kreativne Evrope. Na ovaj način jasno je vidljiva pozicija Centra Terra i Kikinde kao regionalnog i evropski prepoznatog centra za studente umetničkih akademija koju je od početka utemeljio i promovisao profesor Slobodan Kojić, koja se nastavlja, širi i produbljuje. 

error: Content is protected !!