INFO Servis

Prva izložba Kikinđanke Zite Aleksić: Talenat nasledila od oca, radove posvetila porodici

U Galeriji Kulturnog centra Kikinda otvorena je prva samostalna izložba kikindske likovne umetnice, Zite Aleksić. Kikinđanka se likovnom umetnošću bavi desetak godina, kaže da je talenat nasledila od oca, koji joj je ostavio i kompletnu opremu, da radove poklanja prijateljima, a da inspiraciju uvek pronalazi u porodici.

Radi se o delima nastalim po motivima prirode, rađeni tehnikom suvog pastela, akvarela i ulja na platnu:

-Ideju da otvorim svoju prvu samostalnu izložbu pokrenula je Aleksandra Felbab, tako da je u saradnji sa Kulturnim centrom odlučeno da se radovi izlože i predstavim svoje umeće Kikinđanima. Slikarstvom se bavim desetak godina, a radovi koje sam izložila nastajali su tokom prethodnih šest godina. Motivi su najčešće priroda, a tehnike kojim se služim su najčešće suvi pastel, akvarel i ulje na platnu. Moj otac se bavio slikarstvom, tako da sam ljubav prema likovnoj umetnosti nasledila od njega, kao i kompletnu opremu koju je on posedovao. U jednom momentu sam odlučila da počnem da slikam i da se izražavam na taj način. Radove uglavnom poklanjam prijateljima, rodbini i zaista sam uživala dok sam radila u pripremi ove izložbe jer je svaka slika interesantna na svoj način – istakla je Zita Aleksić, kikindska likovna umetnica.

Zita Aleksić je i odbornica u Gradskoj skupštini Kikinde, što je podržao i predsednik gradskog parlamenta, Mladen Bogdan, ističući da je najlepše kada se predstavljaju radovi likovnih umetnika iz našeg grada:

Veliki broj Kikinđana došao je da podrži našu slikarku, tako da sam i ja sa velikim zadovoljstvom prisustvovao svečanom otvaranju izložbe. Kao predsednik Skupštine grada zaista mi je drago što sam svojim prisustvom podržao njen rad i otvaranje njene prve samostalne izložbe. Siguran sam da će svi posetioci imati priliku da vide sjajne slike i umetničke radove, a mi se konačno polako otvaramo, počinju manifestacije, naše kulturno leto, tako da mi je zaista veliko zadovoljstvo da vidim što veći broj ljudi na kulturnim manifestacijama. Pozvao bih građane da posećuju izložbe, obećavam da će nam leto bili veoma kvalitetne i lepo. Raduje me što ovako veliki broj naših sugrađana interesuju ovakvi kulturni događaji – istakao je Bogdan.

Tanja Nožica, direktorica Kulturnog centra Kikinda, najavila je program tokom leta koji će biti realizovan u okviru predviđenih manifestacija u toj ustanovi:

-Letnji program naše ustanove zvanično je počeo otvaranjem izložbe Zite Aleksić, naše sugrađanke. Uskoro nam dolazi Sandra Drinčić, potom imamo veče sa Olgom Odanović, zatim možete da očekujete veliki broj izložbi, pogotovo će program biti kvalitetan za decu, pre svega Mali kuvar, zatim Dečja pijaca, kada će biti održan i koncert Avanture leteće gitare sa Branimirom Rosićem. Očekujte svakog petka kikindski sajam, a imaćemo i interesantan koncert rok grupe Roj iz Banatskog Velikog Sela, što zaista mislim da će biti nešto veoma lepo. Očekuje nas druženje sa Brankicom Damjanović. Dakle, Kikinđani mogu da očekuju kulturni program tokom juna, jula i avgusta – dodala je Nožica.

Prva samostalna izložba Zite Aleksić otvorena je u Galeriji Kulturnog centra Kikinda do sledećeg petka, 18. juna.

Pratite nas FB
error: Content is protected !!