INFO Servis

Projekat „Ekolejks“: Izložba radova predškolaca iz Kikinde i Žombolja na temu zaštite životne sredine

U okviru realizacije prekograničnog projekta Srbije i Rumunije „Rehabilitacija ekosistema i očuvanje prirodnih dobara u Žombolju i Kikindi“, danas je na Starom jezeru organizovana izložba likovnih radova na temu zaštite životne sredine, dece predškolskog uzrasta iz ova dva grada. U sklopu edukativnih projektnih aktivnosti, učešćem u nekoliko manifestacija i kampova, deca školskog i predškolskog uzrasta iz Žombolja i Кikinde dodatno se i informišu o važnosti očuvanja životne sredine.
Jedna od edukativnih projektnih aktivnost, uz organizovanje ekološkog kampa za osnovce, je i današnja izložba likovnih radova:
Današnja aktivnost u okviru projekta „Ekolejks“ posvećena je najmlađima. Sa partnerima iz Žombolja uskoro ćemo organizovati sličnu aktivnost, ovoga puta sa rumunske strane granice. Dvadesetak osnovaca viših razreda iz Kikinde učestovaće na dvodnevnom ekološkom kampu. Što se tiče ostalih aktivnosti koje su preostale do kraja realizacije projekta, u toku je nabavka aeratora, čime ćemo postići jedan od ciljeva projekta, a to je poboljšanje kvaliteta vode u obodnom kanalu i samom Starom jezeru – rekao je Saša Tanackov, član GV zadužen za privredu i investicije.
 
„Rehabilitacija ekosistema i očuvanje prirodnih dobara u Žombolju i Kikindi“ jedan je od većih prekograničnih projekata, koje je lokalna samouprava realizovala u saradnji sa partnerima iz susedne Rumunije, kaže gradonačelnik Nikola Lukač:
-U okviru projekta uredili smo Staro jezero, na kojem sada imamo predivno šetalište i oazu, gde sugrađani mogu da uživaju u prirodi. Pored toga, želimo i naše najmlađe da motivišemo i edukujemo da treba da birnu o prirodi i da je čuvaju. Danas smo u prilici da vidimo crteže dece predškolskog uzrasta iz Kikinde i Žombolja, na temu zaštite životne sredine – rekao je Lukač. 
 
Ukupna vrednost projekta iznosi 787 736 evra, od kojih 85 posto finansira Evropska unija. Od ukupne vrednosti projekta za Grad Kikindu, 413 hiljada evra, IPA program Srbija-Rumunija finansira nešto više od 351 hiljade evra, dok je ostatak od blizu 62 hiljade evra obezbedila lokalna samouprava. Krajnji rezultat projekta kojem se teži je zdrava i očuvana životna sredina, što će doprineti unapređenju kvaliteta života. 
Pratite nas FB
error: Content is protected !!