Predstavljen 18. broj časopisa Istorijskog arhiva „Attendite“

Danas je u svečanoj sali Narodnog muzeja predstavljen 18. broj časopisa „Attendite“, koji osim stručnih tekstova iz arhivistike, sadrži i napise i teme iz istoriografije. Prvi broj glasnika kikindskog Arhiva objavljen je 2004. godine, s namerom da se javnost upozna sa istorijskom i kulturnom prošlošću Kikinde, ali i severnog Banata. 

 

Istoričar Srđan Sivčev kaže da je „Attendite“ najdugovečniji časopis u istoriji kikindske kulture: 

I ovaj 18. broj, kao i svi prethodni, podeljen je na dve velike celine: arhivistiku i istoriografiju. Novina je da su u ovom broju uvršteni i radovi sa naučnog skupa, koji je bio održan u decembru u gradskoj kući. Taj skup, čija je tema bila „Kolonizacija i migracije u Banatu od 15. do 18. veka“, plod je saradnje između Grada Kikinde, Istorijskog arhiva i Matice srpske -rekao je Sivčev. 

Istoričar Zoran Veljanović, kustos u Muzeju Vojvodine i rukovodilac odeljenja Muzeja prisajedinjenja 1918. godine, kaže da je, kada je izašao prvi broj časopisa „Attendite“, retko ko mogao da pretpostavi da će on biti ovako dugotrajan:

Kažem to jer su bila teška i krizna vremena, ali uz značajnu podršku lokalne samouprave i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama on je opstao. Danas se promoviše 18. broj, što znači da je to ukupno 4 000 stranica istorije ovog grada, ali i Banata uopšte. Svaki Kikinđanin, ukoliko želi da sazna nešto o svojim korenima i o istoriji Kikinde i severnog Banata, ima prilike to da pročita u časopisu „Attendite“ – rekao je Veljanović. 

Promociji časopisa prisustvovala je i članica Gradskog veća za kulturu i obrazovanje Valentina Mickovski:

„Attendite“ je stručan časopis, ali veoma pristupačan svima koji žele da saznaju više o istoriji Kikinde i okoline. Drago mi je što su mladi ljudi uključeni u ovaj projekat, u okviru kojeg obajvljuju svoje tekstove – rekla je Mickovski. 

error: Content is protected !!