INFO Servis

Predavanje „Visoka moda i kulturno nasleđe u muzeju XXI veka“ u subotu u Muzeju

Predavanje pod nazivom „Mod(er)ni muzej: Visoka moda i kulturno nasleđe u muzeju XXI veka“ biće održano u Narodnom muzeju u subotu, 22. januara, sa početkom u 18 časova. 

Na primeru aktuelne izložbe o zubunima kao predmetu narodne ali i građanske nošnje u Srbiji i na Balkanu, predavanje „Mod(er)ni muzej: Visoka moda i kulturno nasleđe u muzeju XXI veka“ će se fokusirati upravo na modu kao kulturno nasleđe. Time će se ukazati na prisutnost nacionalnog i regionalnog kulturnog nasleđa u zapadnoj visokoj modi, ali i na važnost očuvanja mode u domaćim muzejima. Predavač je Stefan Žarić, istoričar mode i kustos mode u Artis Centru, te doktorand na Katedri za englesku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu gde se bavi modom u Šekspirovim tragedijama. Na polju istorije i muzeologije mode usavršavao se u SAD, Estoniji, Velikoj Britaniji i Japanu. Domaćoj publici poznat po realizaciji autorske izložbe o modnim ilustracijama Milene Barili nakon osvajanja nagrade Spomen-zbrike Pavla Beljanskog za najbolji master rad iz istorije umetnosti, te kao kustos prve izložbe visoke mode u Srbiji – izložbe Žan-Pol Gotjea u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Kroz angažman u IKOM-ovom Komitetu za kostim aktivno promoviše domaće modno nasleđe, a za istraživački rad na temu uticaja japanske na srpsku modu, Stefan je aktuelni stipendista Sakura stipendije.

U XXI veku, moda se javlja kao najprisutniji fenomen svetske muzeologije, bilo da je reč o izložbama mode u muzejima ili interesovanju publike za modu koje prevazilazi sve rekorde. Uzimajući u obzir da su izložbe poput onih Kristijana Diora i Aleksandera Mekvina najposećeniji muzejski sadržaji, postavlja se pitanje o razumevanju (visoke) mode kao kulturnog nasleđa u domaćoj muzeologiji. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!