INFO Servis

Postavljeno osvetljenje duž biciklističke staze, uskoro rekonstrukcija dela puta Kikinda – Nakovo

Uz biciklističku stazu, koja u dužini od 8 kilometara spaja Kikindu i granični prelaz Nakovo – Lunga, postavljen je 281 stub solarne rasvete, kako bi se komfor i bezbednost svih koji je koriste za vožnju biciklom ili šetnju, podigla na viši nivo. U sklopu istog prekograničnog projekta Srbije i Rumunije „Unapređenje povezanosti Banata „, predviđena je i rekonstrukcija dela državnog puta, od izlaska iz Kikinde prema granici sa Rumunijom. Ukupna vrednost drugog dela projekta, koji obuhvata postavljanje solarne rasvete i rekonstrukciju saobraćajnice, je 645 hiljada evra. 

Izgradnjom biciklističke staze saobraćaj za bicikliste odvija se mimo državnog puta, te je bezbednost učesnika u saobraćaju podignuta na iši nivo. Postavljanjem osvetljenja duž staze i video nadzora, obezbeđena je makismalna sigurnost. Član Gradskog veća za privredu i investicije, Saša Tanackov ističe da je i osnovi cilj ovog prekograničnog projekta povećanje bezbednosti:

Pre svega, cilj je bio da se bezbednost biciklista, ali i drugih učesnika u saobraćaju podigne na viši nivo. Postavljen je 281 stub solarne rasvete, od izlaska iz Kikindu do Nakova. Cela staza obezbeđena je i video nadzorom, koji signal šalje Policijskoj upravi Kikinda, što će takođe doprineti bezbednosti – kazao je Tanackov i dodao da je u prethodnom ciklusu prekogranične saradnje sa Rumunijom, od 2014. godine Kikinda realizovala šest projekata, ukupne vrednosti oko 2,34 miliona evra. 

Javno preduzeće „Putevi Srbije“, kao jedan od partnera na projektu, uradiće rekonstrukciju dela puta, od Kikinde do Nakova. Vrednost projekta je oko 55 miliona dinara, od čega je izvođač radova obezbedio 126 500 evra za rekonstrukciju ovog dela puta:

U sklopu projekta predviđena je rekonstrukcija državnog puta, dužine trase od 1,8 kilometara. Početak radova planiran je oko 20. maja, a završetak radova se očekuje krajem jula. Osim toga, planirano je i uređenje dva autobuska stajališta na izlasku iz grada ka Nakovu – rekao je Miroslav Dučić, član Gradskog veća zadužen za komunalnu infrastrukturu i vanredne situacije. 

Cilj projekta „Unapređenje povezanosti Banata“, koji se realizuje treću godinu u više etapa, je da, kroz poboljšanje standarda kvaliteta u javnom transportu i u uslugama mobilnosti, doprinese boljoj povezanosti u prekograničnoj oblasti. Loš kapacitet saobraćajne infrastrukture u pograničnom regionu predstavljao je prepreku poboljšanju kvaliteta transporta robe i ljudi, zbog čega su se partneri na ovom projektu okupili oko zajedničke ideje da se uloži u standard kvaliteta javnog prevoza. Projekat realizuju Javno preduzeće “Putevi Srbije”, Grad Kikinda, Opština Žombolj i Regionalni centar za društveno-ekonomski razvoj – Banat. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!