INFO Servis

Otvoren “Ruski kutak“ u Kulturnom centru, na programu i izložba “Dostojevski i Tolstoj u srpskoj kulturi“

U organizaciji Društva srpsko ruskog prijateljstva, u prostorijama Kuturnog centra Kikinda, otvoren je “Ruski kutak“. To će biti mesto na kom će svi ljubitelji ruske književnosti, kulture, tradicije i umetnosti biti u prilici da se okupljaju i da se na najbolji način upoznaju sa kulturom i tradicijom Rusije.

Otvaranje Ruskog kutka ima simbolično značenje u smislu dalje saradnje dva bliska naroda.

Ovaj Ruski kutak otvoren je u nekoliko gradova u Srbiji poput Beograda, Niša, Kragujevca, potom u Kovinu, Rumenci. Verovatno sve zanima zašto baš ruski kutak u Kuturnom centru. U Rumenci je isto u kulturnom centru otvoren kutak, u Kruševcu se nalazi u okviru hemijsko-tehnološke škole, u Kragujevcu je u biblioteci, a u Vranju u Gimnaziji. Ovo mesto u Kikindi je ciljano jer planiramo da u ovom prostoru u Kulturnom centru organizujemo i druge sadržaje koji će biti predstavljeni kikindskoj javnosti u smislu Nedelje ruskog filma, kao i da dovedemo umetnike iz Rusije, da održavamo predvanja, izložbe i druge sadržaje. Planiramo da ovaj prostor u nekoj daljoj perspektivi dopunimo sa novim sadržajima, a veliku pomoć imaćemo od brojnih institucija – istakao je Ostoja Vojinović, potpredsednik Društva srpsko ruskog prijateljstva u Kikindi.

Otvaranje Ruskog kutka u Kikindi ima veliko značenje i predstavlja veliki simbol prijateljstva kako za Srbiju, tako i Rusiju. Naša književnost deo je naš kulture, tako da je baš zbog toga Ruski kutak u Kikindi otvoren u Kulturnom centru. Ruski dom sa velikim zadovoljstvom i uzbuđenjem je predao preko stotinu metodičkih i nastavnih knjiga za ruski jezik, kao i veliki broj književnih dela. Takođe, uskoro ćemo obezbediti još veći broj predmeta kako bi ukrasili ovaj kutak u Kikindi i zaista se nadam da će svi gosti ovog kutka iskortisti materijal na najbolji način. Velika pomoć biće pre svega onima koji uče ruski jezik – dodala je Babenko Olesa, predstavnica Ruskog doma u Beogradu.

Svečanom otvaranju Ruskog kutka u Kulturnom centru Kikinda prisustvovala je i članica Gradskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje, Milena Živkov:

-Zaista mi je veliko zadovoljstvo što smo kulturnu ponudu našeg grada obogatili Ruskim kutkom, koji se nalazi u Kulturnom centru Kikinda, a osim toga naši sugrađani imaju priliku da pogledaju sjajnu izložbu koju su pripremili bibliotekari Biblioteke grada Beograda, a radi seo velikanima ruske književnosti Tolstoju i Dostojevskom, tako da mi je veliko zadovoljstvo što sam prisustvovala ovom sjajnom događaju – dodala je Živkova.

U maloj galeriji Kulturnog centra Kikinda otvorena je izložba “Dostojevski i Tolstoj u srpskoj kulturi“, koju su pripremili biblotekari Biblioteke grada Beograda. Izložba će biti otvorena do 25. oktobra.

Tek se sada posle napornog rada vidi da je ovo zaista veliko zadovoljstvo. Godinu dana smo prikupljali materijal po raznim arhivama po celom Beogradu i Vojvodini, po muzejima i pozorištima, ali i u arhivima i bibliotekama, odnosno tamo gde se nalaze stare i retke knjige. Zaista veliki istraživački rad stoji iza ove izložbe, odnosno njeno komponovanje. Ovom izložbom želeli smo da predstavio kako Srbi doživljavaju Tolstoja i Dostojevskog, ali ne onako kao što već znamo dosta o njemu, već o kulturnim vezama koje su njih dvojica ostvarili sa Srbima – objasnila je Nataša Bulatović, bibliotekar Biblioteke grada Beograda.

Otvaranje Ruskog kutka realizovalo je Društvo srpsko ruskog prijateljstva u saradnji sa Kulturnim centrom Kikinda, uz podršku Grada Kikinde, u saradnji sa Ruskim domom iz Beograda i Odeljenjem za kulturu Ambasade Ruske Federacije u Srbiji. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!