INFO Servis, Sport

Otrkivena bista prof. dr Mičurinu Beraru u VŠSSOV

Na osmu godišnjicu smrti profesora dr Mičurina Berara, danas je u zgradi Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača otkrivena bista ovom istaknutom sportskom radniku i poštovanom profesoru . Za izradu spomen-biste pofesora, koji je utemeljio pedagošku praksu u oblasti fizičkog vaspitanja, Konkurs je raspisao Sportski školski savez Kikinde, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje, a stručni žiri za najbolji odabrao je rad akademske vajarke Tatjane Karavelić. 

Dr Mičurin Mirče Berar bio je veoma cenjen sportski radnik i profesor fizičkog vaspitanja, koji je dao izuzetan doprinos teoriji fizičke kulture na ovim prostorima. Objavio je više od 100 naučnih radova u različitim časopisima u zemlji i inostranstvu. Izlagao je na stručnim skupovima u Oslu, Temišvaru, Sofiji, Solunu, Kijevu i mnogim gradovima širom bivše Jugoslavije. Profesor Berar preminuo je na današnji dan 2013. godine. Školski sportski savez Kikinde proletos je raspisao javni konkurs za izradu idejnog rešenja spomen-biste Mičurina Mirčeta Berara. Na konkursu je učestvovalo šest autora, a stručni žiri u sastavu: Marijana Mirkov, likovni pedagog akademski grafičar, Nataša Kovrlija, master inženjer arhitekture, i Julijana Moldvai, predstavnik Školskog sportskog saveza Kikinde, doneo je jednoglasnu odluku da nagradni fond od 210.000 dinara dodeli sledećim autorima: Tatjani Karavelić – prvo mesto, Zdravku Joksimoviću – drugo mesto i Milici Rakočević – treće mesto.

Dr Angela Mesaroš Živkov, direktorica VŠSSOV kaže da je ova obrazovna ustanova dala saglasnost za realizaciju projekta, podržanog od strane Pokrajinskog sekretarijata:

Školski sportski savez je projekat predao Pokrajini, koja je odobrila finansijska sredstva. Nakon određenih sastanaka raspisan je i Konkurs za izradu same biste, koja je danas i postavljena u Školi -rekla je Mesaroš Živkov. 

Supruga pokojnog profesora, Radmila Berar, ističe da je ovo jedino priznanje koje je on dobio od svog grada:

Dobijao je razna priznanja u Srbiji i van granica naše zemlje, ali nikad od Kikinde. Na neki način, ova nerpavda je danas ispravljena. Osećam se kao da je on danas među nama – rekla je Berar. 

Događaju je prisustvovao i pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje Zoran Milošević, koji je istakao da je profesor Mičurin Berar dao nemerljiv doprinos kulturi sećanja:

Inspirisani njegovim delom verujem da ćemo sačuvati ono što je kroz istoriju mukotrpno stvarano, a danas je naša praksa. Moderan sistem fizičkog vaspitanja podrazumeva da je on deo kako pedagoškog procesa tako i kvaliteta našeg življenja, Profesor Berar je dao izuzetan doprinos sportu, fizičkom vaspitanju i rekreaciji i na tome mu veliko hvala – rekao je Milošević. 

Član GV Saša Tanackov istakao je da je Kikinda izuzetno ponosna na profesora dr Mičurina Berara, koji je višedecenijskim radom u nauci i sportu doprineo obrazovanju mnogih generacija:

On je bio i veliki hroničar kikidnskog sporta i zahvljajući njemu je mnogo toga iz ove oblasti zabeleženo i sačuvano od zaborava. Najveći doprinos je dao u rukometu, pre svega žesnkom, ali se bavio i drugim sportovima. Zanimljiva je činejnica je i da je davne 1980. godine Kikinda učestvovala na čuvenim „Igrama bez granica“, on je bio direktor te ekipe, a takva čast mogla je pripasti samo najboljima – rekao je Tanackov. 

Profesor dr Mičurin Berar postavio je temelje razvoja rukometne škole u Severnobanatskom upravnom okrugu, a zaslužan je i za to što je tenis zaživeo u Kikindi nakon duže pauze, još od Drugog svetskog rata, i u ovom sportu organizovao međunarodne susrete. Školski sportski savez sa ponosom ističe da svoj rad temelji na postulatima koje postavio ovaj veliki sportista, istaknuti pedagog i naučni radnik. 

Pratite nas FB
error: Content is protected !!