Održano predavanje „Seobe kao gradnja istorije – formiranje etničkog, verskog i jezičkog mozaika Banata“

Danas je u Kulturnom centru u našem gradu održano predavanje pod nazivom „Seobe kao gradnja istorije – formiranje etničkog, verskog i jezičkog mozaika Banata“, kojem su prisustvovali učenici kikindskih srednjih škola. Predavač je bio istoričar dr Milan Micić, generalni sekretar Matice srpske. Cilj predavanja je da se mladi bolje upoznaju sa istorijom svog zavičaja:

Zahvaljujući neprekidnim seobama, na prostoru Banata se formirao etnički, verski i jezički mozaik. Cilj je da se učenici zainteresuju za istoriju svoje porodice, svog grada ili sela i da ih to znanje oplemeni, obogati i učini svestranijim ličnostima -rekao je dr Milan Micić. 

Događaju je prisustvovala i Valentina Mickovski, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje, koja je istakla da lokalna samouprava već nekoliko godina ima odličnu saradnju sa Maticom srpskom:

Otkad smo potpisali Sporazum sa ovom ustanovom, kulturni sadržaji u Kikindi su postali mnogo bogatiji. Današnjem predavanju prethodio je i sastanak sa direktorima ustanova kulture, tako da za ovu godinu u planu imamo realizaciju različitih aktivnosti zajedno sa Maticom srpskom, među kojima su i obeležavanje godišnjice smrti Dušana Vasiljeva, kao i 250 godina Velikokikindskog distrikta-rekla je Mickovski. 

error: Content is protected !!